Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Buddy verbetert informatie-overdracht

Veel patiënten vergeten zo’n 40 tot 80 procent van de gegeven medische informatie tijdens een artsenbezoek. Dit terwijl het verbeteren van de informatieoverdracht en het betrekken van de patiënt positieve gevolgen heeft. Daarom heeft Nivel onderzoek gedaan naar een pilot waarin patiënten aan een buddy gekoppeld werden

Uit onderzoek blijkt dat patiënten veel informatie vergeten door bijvoorbeeld moeilijke, medische terminologie of patiënt gerelateerde factoren zoals een laagopleidingsniveau. Maar volgens de Nivel-onderzoekers leidt juist het verbeteren van de informatieoverdracht tot betere waardegedreven zorg, doordat patiënten betrokken worden bij het vervolgproces in de behandeling, meer kennis krijgt en dit tot betere zorg leidt.

Pilot

Om de informatieoverdracht te verbeteren zijn coöperatie VGZ, Radboud Universiteit Nijmegen en Westterzijde een pilot gestart. Daarin zijn geneeskundestudenten als zorgbuddy ingezet om patiënten te ondersteunen tijdens de behandel- of herstelperiode van hun ziekte. De buddy bood ondersteuning door de patiënt te helpen bij het voorbereiden en nabespreken van een consult. Tijdens het consult haakte de buddy in, stelde vragen en vertaalde medische termen nader.

Beter dokters

In de pilot snijdt het mes volgens Nivel aan twee kanten. ‘‘Patiënten kregen extra ondersteuning van de geneeskundestudent, wat studenten tegelijkertijd zou helpen om betere, inlevende arts te worden’’, aldus de onderzoekers in het Nivel-rapport. Doordat studenten met de patiënten meekijken tijdens hun ziekte- en herstelperiode, zien ze wat voor impact een ziekte op het leven van de patiënt kan hebben. ‘‘Zo krijgen zij extra bagage mee naast de studieboeken.’’

Lees de resultaten van de pilot verder op Skipr 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.