Wat is een nadeel aan de huidige vorm van bekostiging in de zorg? Aanbieders worden nog altijd afzonderlijk en per verrichting betaald. Vaak ontbreekt de expliciete link met goede zorguitkomsten. Dit in combinatie met de gedachte dat financiële prikkels gedrag beïnvloeden, maakt dat men in zowel binnen- als buitenland pleit voor betere bekostiging.
Veelbelovend
Een veelbelovende vorm van waardegedreven bekostiging is bundelbekostiging, aldus Frank Eijkenaar, gezondheidseconoom aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Dat houdt in dat er vooraf een bedrag wordt vastgesteld voor het dragen van financiële en inhoudelijke verantwoordelijkheid voor alle zorg rondom een aandoening, over een bepaalde periode. “Het financiële risico wordt deels bij de zorgaanbieders neergelegd. Dit voorkomt onnodige en onnodig dure zorg en zet aan tot samenwerking in de keten. Indirect wordt ook goede kwaliteit beloond.”
Stap dichterbij
Bundelbekostiging is zeker toepasbaar in ons huidige systeem. Het vereist veel en verregaande veranderingen. In de praktijk zien we daar nog weinig van terug. Daarom heeft Eijkenaar met de Linnean-werkgroep Bekostiging een aanzet gemaakt om een stap dichterbij bundelbekostiging te komen. Die is te lezen in het artikel ‘Bundelbekostiging in de zorg mogelijk ondanks belemmeringen’ dat door leden van de werkgroep is geschreven.
Tijdens de bijeenkomst komen daarnaast onder andere het waardegedreven CVA-contract in Rotterdam en waardegericht inkopen binnen de ggz aan de orde.
Lees hier het hele verslag en kijk de bijeenkomst terug. Lees hier meer over waardegericht inkopen binnen de ggz.