Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CaReQoL Astma-vragenlijst helpt patiënten en behandelaars bij samen beslissen

De CaReQoL Astma-vragenlijst is een hulpmiddel voor patiënten en behandelaars om behandeldoelen vast te stellen en te bespreken. Ook kan deze vragenlijst ingezet worden om samen te beslissen over de behandeling en om uitkomsten van de longrevalidatie te meten en te evalueren. Wel moeten voor de toepassing enkele voorwaarden geborgd zijn, zoals het voorkomen van extra registratielast voor behandelaars.

Dit blijkt uit het onderzoek van het Nivel in opdracht van Vereniging Nederland Davos. De PROM-vragenlijst is in 2016 door het Nivel ontwikkeld voor het in beeld brengen van zorggerelateerde gezondheidsuitkomsten bij mensen met ernstig astma in de longrevalidatie.

Gespreksinstrument

Uit interviews over de toepasbaarheid en bruikbaarheid in derdelijns longcentra in Nederland blijkt dat patiënten en behandelaars de CaReQoL Astma een duidelijke en gemakkelijk in te vullen vragenlijst vinden. Ze zien die als een gespreksinstrument om met hun behandelaar in gesprek te gaan over hun persoonlijke doelen en uitkomsten van de longrevalidatie.

Twee versies

Twee versies van de vragenlijst bieden daarbij verschillende toepassingsmogelijkheden. De CaReQoL-Aims versie is vóór of tijdens een consult  inzetbaar voor het inventariseren, prioriteren en bespreken van individuele behandeldoelen van de patiënt. De CaReQoL-Outcomes is volgens patiënten en behandelaars geschikt als meetinstrument voor het monitoren en evalueren van de longrevalidatie voor individuele patiënten of op groepsniveau per longcentrum.

Voorwaarden

Voor het toepassen moeten diverse organisatorische en praktische voorwaarden geborgd zijn, zoals voldoende draagvlak, tijd, budget, expertise, ondersteuning en methodische of ICT-zaken. Een goede aansluiting op het zorgproces en inbedding in het epd zijn bijvoorbeeld essentieel voor implementatie van de vragenlijst.

Dashboard

Een andere belangrijke voorwaarde is dat die voldoende informatie oplevert voor de gebruikers (patiënten en behandelaars), zodat het ruim opweegt tegen de eventuele extra belasting of werklast. Dit kan worden gefaciliteerd door de resultaten direct en op een begrijpelijke manier terug te koppelen aan patiënten en zorgverleners, bijvoorbeeld via een dashboard.

———————————————————————————————

Op Qruxx staan vijf e-leanings over samen beslissen.  De e-learnings zijn in de afgelopen jaren door NFK  ontwikkeld in samenwerking met veel andere betrokkenen uit de praktijk. Naast een inleidende module zijn er modules over samen beslissen bij beperkte gezondheidsvaardigheden en in de palliatieve zorg, de toepassing van uitkomstinformatie bij samen beslissen en ondersteunen bij samen beslissen.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.