Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Catharina Ziekenhuis boekt tijdswinst bij beroertezorg dankzij AI-app

Elke seconde telt bij mensen met een beroerte. Daarom is het Catharina Ziekenhuis met een AI-applicatie gestart. De tool detecteert afsluitingen in de grote hersenvaten en stuurt specialisten een pushmelding met de CT-beelden.

Het Catharina Ziekenhuis is deze zomer als eerste in de provincie met de AI-applicatie aan de slag gegaan. De software detecteert automatisch eventuele afsluitingen van de grote hersenslagaders. Dienstdoende specialisten krijgen via een beveiligde app direct de benodigde beelden door waarop zij kunnen baseren of de patiënt in aanmerking komt voor een trombectomie. ‘Zo kunnen we de geanonimiseerde CT-beelden nagenoeg realtime beoordelen’, vertelt interventieradioloog Joris Hendriks op Zorgvisie. Hij is tevreden met de app. ‘Voorheen trad alles pas in werking als ik een telefoontje van de arts-assistent kreeg. Nu ontvang ik direct een pushmelding.’ Daardoor kan de specialist nu in 1 minuut beoordelen of een behandeling nodig is. ‘Nog voordat de assistent belt, ben ik al onderweg naar het ziekenhuis en heb ik met de neuroloog overlegd.’

Toegevoegde waarde

De kans een behandelbare afsluiting te vinden, is groter geworden dankzij de AI-app. ‘De AI kan ook potentieel een toegevoegde waarde hebben in detectie voor centra die minder vaak te maken krijgen met stroke-patiënten’, zegt Hendriks. ‘De beelden uit verwijzende centra kunnen ook direct naar ons doorgestuurd worden. Daar win je dus ook weer tijd, want ik kan die tijdens mijn dienst, waar ik ook ben, bekijken.’ Gons vult aan: ‘Hoewel we qua doorlooptijden tot de landelijke top behoren, zorgen al deze factoren ervoor dat we nog sneller kunnen handelen.’

Gemiddeld levert de software tot zo’n 10 minuten tijdswinst per patiënt op. De tijdswinst van de app zit niet in het detecteren van een herseninfarct, maar in de snelheid waarmee de CT-beelden beoordeeld kunnen worden. Om de inzet van een IAT-behandeling verder te versnellen, kunnen specialisten binnenkort ook via de app communiceren. ‘Nu bel ik nog via de centrale met de dienstdoende neuroloog. Wanneer we naast het analyseren van de beelden ook in de app kunnen afstemmen, levert dat extra tijdswinst op’, aldus Hendriks.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.