Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Catharina Ziekenhuis met twee projecten genomineerd voor Zinnige Zorg Award 2021

Eten na een slokdarmoperatie en thuisbehandeling van MS-patiënten. Met deze twee initiatieven maakt het Catharina Ziekenhuis kans op de Zinnige Zorg Award 2021 van verzekeraar VGZ. 

Na een slokdarmoperatie starten patiënten in het Catharina Ziekenhuis direct met het eten van normaal, vloeibaar voedsel. Hierdoor is geen sondevoeding meer nodig en kunnen zij eerder en zonder thuiszorg naar huis. Vóór de operatie zorgt de fysiotherapeut voor een goede conditie en krijgt de patiënt van de diëtist voorlichting over goede voeding en eventueel bijvoeding.

Na de operatie krijgen patiënten een speciaal op maat gemaakt menu, dat door de koks van het ziekenhuis samen met de diëtisten is ontwikkeld. Het menu bestaat uit voedzame kleine vloeibare hapjes, die de patiënt op dezelfde dag van zijn operatie nog zittend aan een tafel opeet. Dat zorgt ervoor dat patiënten op dag 6 al naar huis kunnen, zonder sondevoeding en zonder thuiszorg.

Thuisbehandeling MS-patiënten

Het andere initiatief van het ziekenhuis betreft een samenwerking met het ETZ in Tilburg. Het gaat hierbij om de thuisbehandeling van MS-patiënten. Zij werden bij een terugval in hun ziekteproces in het ziekenhuis behandeld met medicatie via een infuus, maar dat blijkt niet meer nodig.

Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de behandeling net zo effectief en veilig thuis kan worden gegeven in de vorm van capsules. Die capsules worden voor bijna heel Nederland gemaakt door de apotheek van het Catharina Ziekenhuis. Apotheker Arne Rutgers: “Het scheelt een hoop tijd voor de patiënt en de zorg veel geld.”

Zinnige Zorg Award

De Zinnige Zorg Award is een nominatie voor initiatieven die de zorg in Nederland eenvoudiger, slimmer en patiëntvriendelijker maken. Voor de huidige editie  zijn veertien initiatieven geselecteerd die kans maken op een 10.000 euro aan prijzengeld dat kan worden besteed aan zorgvernieuwing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.