Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Catharina Ziekenhuis speurt in ziekenhuisdata naar kostenbesparing

De landelijke basisregistratie levert een enorme berg aan ziekenhuisdata op. Het Catharina Ziekenhuis duikt erin, op zoek naar informatie over de processen rondom de hartzorg. Het ziekenhuis hoopt zo te ontdekken waar deze processen nog slimmer kunnen, met betere patiëntenzorg en kostenbesparing als doel.

Het Catharina Ziekenhuis is een nieuw onderzoek gestart vanuit zijn hart- en vaatcentrum. Het ziekenhuis deed al veel ervaring op met het meten en verbeteren van de uitkomsten van zorg voor patiënten. Nu richt het de pijlen ook op de kwaliteit van het proces dat patiënten rondom een behandeling doormaken. Dat vertelt Dennis van Veghel, programmamanager Topzorg in het Catharina Ziekenhuis op zorgvisie.nl.

Data

In het onderzoek wordt gebruik gemaakt van bestaande data uit de landelijke basisregistratie voor ziekenhuiszorg. Hier leveren alle Nederlandse ziekenhuizen gegevens aan. In zijn onderzoek werkt het Catharina Ziekenhuis nauw samen met Dutch Health Data (DHD) en de Nederlandse Hart Registratie (NHR) beheerders van deze data. “We kijken op een andere manier naar de bestaande data, waardoor we groepen patiënten kunnen analyseren”, vertelt Van Veghel. “Deze manier van kijken heeft al tot nieuwe inzichten geleid. Na een bypass komt bijvoorbeeld één op de zes of zeven patiënten binnen 30 dagen na de ingreep naar de spoedeisende hulp. Dat is best veel. Dat zie je pas wanneer je op de eerste hulp niet alleen kijkt naar het totaal aantal patiënten daar, maar vanuit specifieke patiëntgroepen.”

Slimmer

Het ziekenhuis hoopt zo te ontdekken waar deze processen nog slimmer kunnen. Waar zou de patiënt wellicht met minder diagnostiek toe kunnen? Waar zou de patiënt minder lang op een behandeling kunnen wachten? “Een ander voorbeeld is dat van mensen die urgent moeten worden gedotterd”, zo illustreert Van Veghel. “Zij worden in het ziekenhuis opgenomen, maar moeten daar vervolgens wachten op de behandeling. Hoe lang zij wachten, dat bekijken we in dit onderzoek.”

Inrichting van het ziekenhuis

De schijnwerper richt zich op het integrale proces en de bijbehorende kosten, maar kan ook meer inzicht geven in de processen en kosten in de ziekenhuisorganisatie. In ziekenhuizen wordt nu nog veelal gebudgetteerd per afdeling. Maar patiënten komen voor hun behandelingen vaak op verschillende afdelingen. Volgens Van Veghel blijven daardoor belangrijke inzichten verborgen en daarmee ook bepaalde zorgkosten. Een mogelijke logische vervolgstap het nadenken over een andere aansturing van de ziekenhuiszorg. “Zouden we niet op het patiëntproces kunnen sturen in plaats van per afdeling? Ultiem zou je toe kunnen naar een begroting op basis van patiëntgroepen.”

Lees het hele interview met Dennis van Veghel op Zorgvisie.nl

In februari 2015 begon ik als redacteur bij Skipr. Zorgvisie was toen nog de grote concurrent. Sinds 2019 maken we met één redactie deze twee titels én Qruxx, ons platform over waardegedreven zorg. Nog altijd schrijf ik met veel interesse over de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg, van vastgoed en finance tot de belangen van patiënten en zorgmedewerkers. Daarnaast ben ik nu adjunct-hoofdredacteur. Met veel trots draai ik als spil in de goed geoliede machine die onze redactie is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.