Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Centrum prostaatkanker succesvol voor patiënt

De eerste resultaten van het Reinier Haga Prostaatkankercentrum in Delft zijn veelbelovend. Door de intensieve samenwerking van specialisten uit diverse vakgroepen op één locatie, precisiediagnostiek en de nieuwste operatiemethodes, lukt het aantoonbaar beter om tijdens prostaatkankeroperaties al het kankerweefsel in één keer weg te snijden. Ook kampen veel minder patiënten met ernstige bijwerkingen van incontinentie en impotentie.

Het centrum, dat op 16 april is geopend, is gevestigd naast/in het Reinier de Graaf ziekenhuis.  Er wordt gebruik gemaakt van de neurosafe-methode. Als de tumor toelaat dat aan beide kanten van de prostaat de zenuw gespaard wordt, kan 80 procent van de patiënten na één jaar weer een erectie krijgen.  Zonder de toepassing van deze methode, ligt dit percentage op 20 procent, aldus het centrum.

Continentie

Eén jaar na operatie verliest 92 procent van de patiënten geen urine meer. Bij patiënten die zijn behandeld met de neurosafe-methode  aan beide kanten van de prostaat ligt het percentage continentie drie maanden na de operatie nog 10 tot 15 procent hoger. Tijdens de operaties bleef er in 11,8 procent van de gevallen na de operatie kankerweefsel achter. Landelijk is dit percentage 28 procent.

Diagnostiek

Ook de toepassing van precisiediagnostiek draagt bij aan het resultaat. Hiermee wordt zeer gericht vastgesteld of een man prostaatkanker heeft en zo ja, hoe deze effectief behandeld moet worden. Ook kunnen uitzaaiingen al in een heel vroeg stadium opgespoord worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.