Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cliënt als co-onderzoeker bij Ipse de Bruggen

Cliënt Kim Franse van zorginstelling Ipse de Bruggen en onderzoeker Marion Matthijssen zijn een bijzondere samenwerking gestart. Franse treedt in het onderzoek naar het maken van keuzes door mensen met een verstandelijke beperking op als co-onderzoeker.

In het onderzoek Op weg naar zelf kiezen van Kim Franse en Marion Matthijssen spelen cliënten met een verstandelijke beperking de hoofdrol.  Matthijsen van het onderzoeksbureau Disability Studies en Franse bepalen samen de thema’s, de vorm van het onderzoek en de inhoud van de gesprekken die worden gevoerd. Ook bespreken zij samen de informatie die zij verzamelen.

Onderzoeksopzet

In het onderzoek naar zelf kiezen staat het maken van keuzes door cliënten met een verstandelijke beperking centraal. Iedereen heeft te maken met beslissingen in het leven. Als je een verstandelijke beperking hebt, zijn er vaak mensen die je daarbij helpen. Waarin kiezen cliënten zelf en waarin juist niet? En hoe ervaren cliënten de ondersteuning bij het maken van keuzes? En welke factoren zijn van invloed voor begeleiders en verwanten in het ondersteunen bij het keuzes maken van cliënten? Vragen die door middel van het onderzoek moeten worden beantwoord.

Interviews en focusgroep

Franse en Matthijssen hebben inmiddels samen de cliënten van Ipse de Bruggen die deelnemen aan het onderzoek in hun eigen woning bezocht en geïnterviewd. Verder is een focusgroep georganiseerd. Hieraan hebben ook ouders van cliënten en persoonlijk begeleiders deelgenomen. Franse heeft bedacht dat het zinvol zou zijn om de cliënten te vragen op een whiteboard met een emoticon aan te geven hoe ze zich voelen en ook om hun leven een rapportcijfer te geven. Vervolgens werd met elkaar gesproken over de onderzoeksvragen.

Resultaten

De komende tijd komt de focusgroep nog tweemaal bijeen. Daarna volgt weer een aantal interviews met cliënten. Eind 2019 worden de resultaten van deze bijzondere samenwerking gepresenteerd.

Lees meer over het patiënt- en cliëntperspectief in zorg en onderzoek in het KIZ themanummer over dit onderwerp

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.