Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Codman Dashboard: gericht naar resultaten kijken, ook met patiënt

Het Codman Dashboard, het nieuwe benchmark-instrument dat DICA faciliteert, was lange tijd een schone belofte. Nu het dashboard live is, merken gebruikers van het eerste uur dat het een krachtig instrument is met grote voordelen. Dat beaamt ook Prof. Dr. Ad Verhagen, thoraxchirurg in het Radboud UMC in Nijmegen. “Het is een mooie, nuttige tool, die een goed beeld geeft van chirurgie bij longkanker in Nederland. En met name inzicht in de kwaliteit van je eigen praktijk.”

Ad Verhagen is lid van de Clinical Audit Board van de longkanker registratie (DLCA-S). En sinds de lancering in mei enthousiast gebruiker van het Codman Dashboard.

Hij beziet de lancering van het dashboard graag in de context van de Dutch Lung Cancer Audit – DLCA – van DICA. “Die is uniek in de wereld, met de registratie van longziekten, radiotherapie en van chirurgie. Deze drie vormen een ketenregistratie zijn duidelijk een ‘next step’ ten opzichte van gescheiden registraties. Ik realiseer mij dat er privacy-beperkingen zijn, maar idealiter werken we in Nederland wat mij betreft toe naar een volledig geïntegreerde registratie. Daarin kun je een patiënt volgen vanaf het allereerste contact met de longarts, inclusief eventuele (combinaties van) systeemtherapie, radiotherapie en chirurgie tot uiteindelijk – hopelijk vele jaren later – het overlijden. Het moet onze ambitie zijn om op den duur de grenzen tussen die werelden over te steken.”

Volgende stap

Voor nu is het Codman Dashboard voor de thoraxchirurg duidelijk een volgende stap. Het doet volgens  Verhagen wat het belooft. Zonder al te veel kennis van data-analyse kan een gebruiker gegevens filteren en analyseren van circa 2.500 oncologisch resecties per jaar, van 42 klinieken. Denk daarbij aan bijvoorbeeld leeftijd, comorbiditeit, longfunctie en chirurgische techniek.

“Het Codman Dashboard is een nieuwe presentatie van de resultaten van alle klinieken die longchirurgie bedrijven, met een praktisch volledige dekking waartegen je eigen resultaten gespiegeld worden. Het geeft daarmee duidelijk meer inzicht in de eigen performance van een ziekenhuis en vakgroep. Tot nu toe zagen we de resultaten  van Nederland per kliniek als geheel, natuurlijk geanonimiseerd. Het dashboard maakt het mogelijk om in te zoomen op verschillende patiëntcategorieën en ook te spiegelen op deze categorieën.”

Snel in beeld

“Als ik bijvoorbeeld wil weten hoe verschillende operatiemethoden en -technieken bij ons uitpakken bij de leeftijdsgroep 75+ in vergelijking met een andere kliniek of met heel Nederland,  kan ik dat relatief snel in beeld krijgen. Ik kan niet alleen zien hoeveel mensen wij boven de 75 in Nijmegen opereren aan longkanker, maar zie ook om welke aantallen het landelijk gaat. En: hoe doen wij het ten opzichte van het landelijke beeld? Zelfs de duur van de ziekenhuisopname en de pre-operatieve gegevens zoals de longfunctie kan ik bij het plaatje betrekken, en het type longkanker of stadium.”

Kleine en grote verschillen

“Zodra je bepaalde selecties toepast en tegen het licht houdt, vallen kleine en grotere verschillen op. Bij mij wekt dat meteen een professionele en persoonlijke nieuwsgierigheid op. Kunnen we iets leren van een positieve uitschieter bij andere klinieken? Zijn die pieken te verklaren, moeten we daar wellicht als vakgroep verder onderzoek naar doen? Ik denk dat dit instrument onze vakgroep mogelijk elk kwartaal op bepaalde interessante uitkomsten en trends wijst. Hebben we meer nabloedingen dan voorheen? Meer luchtweginfecties? De informatie helpt ons onze prestaties scherper te analyseren.”

Kwetsbaar opstellen

Het is uiteraard prettig om als ziekenhuis positief af te steken ten opzichte van het landelijk gemiddelde. “Maar het is leerzamer om te analyseren waarom je mogelijk op onderdelen aan de ondergrens scoort. Je moet jezelf daar wel voor open durven stellen. Je kwetsbaar opstellen als je ziet dat je in een bepaald cohort relatief veel patiënten verliest of complicaties hebt, bijvoorbeeld na een pneumonectomie, een operatie waarbij je een hele long weghaalt.”

Voordelen op patiëntniveau

De voordelen van de toepassing van het dashboard liggen ook op patiëntniveau. “Het dashboard bijvoorbeeld laten zien bij welk type patiënt we vaker complicaties zien en wat daar op termijn de gevolgen van kunnen zijn. In dat opzicht kan de analyse van de data ons op een bepaald spoor zetten. Dat kan op termijn zelfs kan leiden tot andere keuzes bij de behandeling.”

“Het is heel goed dat je bij zo’n situatie ook binnen je eigen kliniek tot op patiënt-niveau kunt inzoomen. Je kunt echt dicht op de praktijk analyseren en zelfs de hele keten in je kliniek bekijken. Het kan dus aanleiding geven voor een zogenaamde ’root cause analysis’, bijvoorbeeld op een aantal patiënten met een bepaald profiel die in een tijdvak zijn overleden.”

Praktisch toepasbaar

Wat Verhagen betreft, is het systeem behoorlijk gebruiksvriendelijk. “Binnen een half uur heb je het onder de knie.” De informatie uit het Codman Dashboard is goed praktisch toepasbaar. “Wij kunnen, zoals gezegd, onze eigen prestaties afzetten tegenover de landelijke benchmark en lessen trekken uit mindere scores. Maar denk ook aan het vergelijken van prestaties met klinieken in de nog op te zetten regionale netwerken, op basis waarvan je best practices kunt vaststellen en delen. Ik heb daar inmiddels al wel ideeën bij, al kost het tijd om daar echt werk van te maken. Concreet kun je daarbij denken aan een analyse van de resultaten van 80+ patiënten, om na te gaan in welke situaties een operatie voor patiënten in deze levensfase nog goede resultaten kan hebben.”

Eerlijk antwoord

Verhagen gebruikt de inzichten die het Codman Dashboard oplevert intussen ook in gesprekken met patiënten. “Als het in zo’n gesprek gaat over opties die wij overwegen, dan willen patiënten vaak goed begrijpen wat de afwegingen en de resultaten zoal zijn. Ik kan ze met de gegevens uit het Codman Dashboard een eerlijk en goed gefundeerd antwoord bieden. Op basis daarvan kunnen we samen beslissen. Dat komt de motivatie en het vertrouwen zeker ten goede.”

Nieuwe kansen

Al met al ziet Verhagen door het Codman Dashboard dus vooral nieuwe kansen opdoemen. “Kansen om nieuwe inzichten op te doen. Kansen om dingen te leren en te verbeteren. Inderdaad: om de kwaliteit te verbeteren en de resultaten van onze inspanningen te vergroten. Dat is, bij de kritiek die de administratieve last van de vele verschillende registraties oproept, een heel positief doel.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.