De Complicatiemonitor geeft antwoorden op vragen als: wat zijn de meest voorkomende aandoeningen ontstaan tijdens opname? En hoe ontwikkelt het aantal aandoeningen ontstaan tijdens de opname zich over de tijd?
Complicaties onder de loep
Inzicht verwerven in complicaties stond “afgelopen voorjaar bovenaan de prioriteitenlijst” bij de deelnemers aan de eerste HDV-gebruikerssessie van 2021, aldus informatieanalist Karin Hekkert. Het gaat daarbij specifiek over een ‘aandoening die tijdens een opname in het ziekenhuis is ontstaan, ongeacht de oorzaak’, aldus de definitie in de LBZ. Dit kan dus ook een complicatie zijn die geen verband houdt met de opname.
Trend van nevendiagnosen
Er zijn verschillende manieren om complicaties inzichtelijk te maken. “Om snel met gebruikers te kunnen schakelen en in te spelen op hun behoeften, starten we met een pilot in Power BI”, vertelde Hekkert in november tijdens de HDV-gebruikerssessie. Zo kan worden gekeken naar de trend van nevendiagnosen die tijdens opname ontstaan en kan verder worden ingezoomd op de top 10 van deze aandoeningen. Gebruikers kunnen dit vergelijken met landelijke cijfers. Ook zijn er uitgebreide filtermogelijkheden, bijvoorbeeld op opname-, ontslag- en diagnosestellend specialisme. In de meest recente gebruikerssessie is dit onderwerp verder besproken. De inzichten die daaruit zijn ontstaan, zijn meegenomen voor deze eerste pilotversie voor HDV-gebruikers.