Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Consortium bevordert samen beslissen in de wijkverpleging

Datagedreven wijkverpleging kan een gamechanger zijn in het bevorderen van de zelfredzaamheid en het beter afstemmen van de zorg. Hoewel er veel data in het elektronisch cliëntendossier voor handen is, ontbreekt het aan richtlijnen en een strategie. Daarom is het consortium Data Nurse opgericht, dat zich inspant voor betere zorguitkomsten en het boosten van samen beslissen.

Wijkteams ondersteunen langer zelfstandig thuis wonen met interventies en zelfmanagement ondersteuning. Hoewel er op grote schaal zorginhoudelijke data wordt verzameld in de wijkverpleging, wordt hiervan nog weinig gebruik gemaakt. Daarom buigt Stichting Omaha System Support, een classificatiesysteem waar ruim 80 procent van de Nederlandse wijkverpleging op is aangesloten, zich al enkele jaren over de vraag hoe data ingezet kan worden om de wijkverpleegkundige zorg te boosten.

Primeur

Begin december hebben Amsterdam UMC, Stichting Omaha System Support, Hogeschool Utrecht en Vilans de handen ineengeslagen. Het consortium is een primeur voor de Nederlandse wijkverpleging en gaat onderwijs, onderzoek en praktijk met elkaar verbinden. Daarvoor heeft het een ZonMw-subsidie met een looptijd van vier jaar ontvangen. “We ontwikkelen, testen en implementeren een persoonsgerichte en datagedreven interventiestrategie”, vertelt Bianca Buurman, hoogleraar ouderenzorg in het Amsterdam UMC en V&VN-voorzitter.

Samen beslissen

Aan Data Nurse zijn zes organisaties verbonden die met zo’n 6000 zorgprofessionals wijkverpleging leveren aan ruim 50.000 cliënten. Het consortium bestaat uit ouderen, mantelzorgers, wijkverpleegkundigen, datawetenschappers en internationale onderzoekers.

Kennisinfrastructuur

Het consortium stoelt op vijf werkpakketten: zelfstandig functioneren en samen beslissen, het verzamelen en leren van data, trainingen verschaffen in dataregistratie, leren en verbeteren en doelgericht samen beslissen en een pilotstudie om de haalbaarheid van de interventie te testen. “Ten vijfde willen we het wijkverpleegkundig handelen verder onderbouwen en de kennisinfrastructuur versterken door de geleerde lessen landelijk te verspreiden”, vertelt Buurman. Daarvoor zijn twee wijkverpleegkundigen aangenomen die naast hun vak promotieonderzoek verrichten.

Deze maand is Data Nurse van start gegaan. Het onderzoek van twee promovendi start februari volgend jaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.