Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CWZ verhoogt veiligheid en verspilt minder medicijnen door AI

Ziekenhuis CWZ werkt sinds kort met moderne medicijnkarren en een slim veiligheidssysteem. Dit zorgt voor een hogere veiligheid voor de patiënt én tot minder verspilling van medicijnen. Volgens CWZ is dit een mooi voorbeeld van hoe digitalisering in de zorg helpt bij meer patiëntveiligheid.
© Olena Svechkova / stock.adobe.com

Het systeem van leverancier MedEye werkt in grote lijnen als volgt. De farmaceutisch medewerker kijkt op het scherm van de medicijnkar in het epd naar de medicijnlijst van de opgenomen patiënten. Vanuit het epd krijgt iedere patiënt een eigen la in de medicijnkar toegewezen. De farmaceutisch medeweker controleert de voorgeschreven medicijnen en vult de la in de kar. Als de lijst is afgewerkt, gaat de la op slot en de kar gaat naar de verpleegkundige op de afdeling.

Controles

Op de afdeling scant de verpleegkundige het polsbandje van de opgenomen patiënt. Het epd van de patiënt verschijnt op het scherm van de medicijnkar. De verpleegkundige controleert in het epd welke medicijnen de patiënt moet krijgen. De la van de patiënt gaat open en de verpleegkundige geeft de juiste medicijnen aan de juiste patiënt.

Het veiligheidssysteem neemt verschillende controles van medicijnen over. Afhankelijk van het soort medicijn controleert de software op bijvoorbeeld juiste stofnaam, juiste hoeveelheid en juiste vorm. Het systeem kan de dubbele controles van risicovolle medicijnen overnemen op basis van moderne kunstmatige intelligentie (AI).

Het systeem van MedEye kan ook tabletten herkennen en zien of de juiste dosering aan de juiste patiënt wordt gegeven. Het systeem geeft een foutmelding als er iets afwijkt. Als alles klopt, springen de seinen op groen en kan de verpleegkundige de medicijnen veilig aan de patiënt toedienen. Barcodes van oogdruppels, drankjes en poeders leest het systeem uit met de handscanner van de medicijnkar.

Minder verspilling

Deze nieuwe manier van werken meet de medicijnen bovendien veel preciezer af, waardoor er minder wordt verspild. Het werkt dus ook nog eens een stuk duurzamer, stelt het ziekenhuis. Daarnaast wordt het toedienproces van hoog risico medicijnen efficiënter voor verpleegkundigen, doordat zij geen collega meer nodig hebben voor de meeste dubbele controles.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.