Eric Hans Eddes, directeur DICA: “Uiteindelijk doen we dit voor de patiënt en de zorgverlener. Dat betekent dat we zo efficiënt mogelijk ons werk doen. Een belangrijk streven binnen de darmkankerzorg is dat we patiënten en zorgverleners niet langer ‘dubbel’ bevragen door middel van vragenlijsten.”
“In de samenwerkingsovereenkomst maken DCCG, DICA en IKNL belangrijke afspraken over gegevensverzameling door te werken aan één gemeenschappelijke dataset”, zegt Pieter Tanis van DCCG. In deze dataset komen basisitems en items die passen bij de specifieke doeleinden van DICA en IKNL.
Verschillende doelen
Het streven is dat zorgaanbieders de benodigde gegevens slechts één keer registreren. Daarnaast maken de organisaties afspraken over de PROMs. Zo zijn dezelfde resultaten voor de verschillende doelen van de organisaties te gebruiken.
Een tweede onderdeel van de samenwerking is het afstemmen en gezamenlijk beoordelen van aanvragen van gegevens voor wetenschappelijk onderzoek. Zo is te monitoren of een onderzoeksvraag gelijk is aan eerder gedane aanvragen. Dit voorkomt overlap en tegenstrijdigheid in gepubliceerde informatie.
Andere ziektebeelden
DICA en IKNL sluiten de samenwerkingsovereenkomst in eerste instantie specifiek voor darmkankerzorg, en daarom is DCCG betrokken. Eric Hans Eddes: “Zo kunnen we ontdekken wat de beste manier is om samen te werken. Als dit goed verloopt is er de wens om de samenwerking op termijn uit te breiden naar registraties van andere ziektebeelden.”
Zie ook: IKNL en DICA gaan toch samenwerken op Zorgvisie.nl