Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘De angst regeert en dat is zonde’

Huid Medisch Centrum bestaat pas sinds 1 januari 2018, maar loopt nu al voorop als het gaat om uitkomstmetingen en het gebruik van die data in de praktijk. Bestuurder Steven Gaastra is niet bang voor benchmarken.

Volgens Steven Gaastra is het om de zorg echt te verbeteren nodig om op grote schaal data gaan delen.  “Maar hoe krijg je schaal? Door vertrouwen. Anonimiteit van de zorginstellingen, behandelaren en patiënten is daarom een must. Net als de onafhankelijkheid van het platform dat je gebruikt om te delen.”

Huid MC is een samenwerking tussen AMC, VUmc en Centrum Oosterwal. De kliniek biedt alle dermatologische zorg waar de huisarts voor doorverwijst. Gaastra: “Zo houden we laagcomplexe huidzorg uit het academische ziekenhuis, hebben we veel dermatologische kennis op één plek en een mooie kans om te innoveren. De kern is dat we samen betere zorg kunnen leveren dan alleen.”

Dit biedt voordelen voor de patiënt. Omdat het vrijwel altijd om planbare zorg gaat, zijn de wachttijden veel korter. Bovendien houdt een patiënt tijdens de  hele behandeling dezelfde arts.

Geen doel op zich

De founding fathers van Huid Medisch Centrum geloven in het meten van veel verschillende zaken, maar dat moet geen doel op zich zijn. Gaastra: “Nederland is registratiegek geworden. En dat kost veel tijd. Daarom verbaast het me dat er zo weinig aandacht is voor hoe je met al dat gemeet de zorg werkelijk verbetert. Want laten we eerlijk zijn: registreren is alléén iets waard als de zorg er beter van wordt.”

“Wij meten veel. We vragen onze specialisten en medewerkers veel data te registreren en we vragen onze patiënten dat ook te doen. Als ze binnenkomen, vragen we van alles uit  en dat blijft het hele traject zo. We geven ook veel informatie terug aan patiënten. Harde data, maar ook zachte, over de kwaliteit van leven bijvoorbeeld en hoe die zich verhoudt ten opzichte van andere mensen met hetzelfde probleem. Mensen vinden dat prettig. Ze voelen zich gehoord, ze merken dat ze niet alleen zijn en ze begrijpen dat wij er op lange termijn lessen uit kunnen trekken.”

Een benchmark, geen selectietool

Het verzamelen en delen van data dient volgens Gaastra meerdere doelen. “Allereerst kunnen we de zorg binnen de eigen zorginstelling verbeteren door data te vergelijken van verschillende behandelingen en interne specialisten. Het is vervolgens een medische benchmark voor de beroepsgroep, mits we allemaal onze data delen. En uiteindelijk kan het bijdragen aan een landelijke benchmark, zodat je met z’n allen kunt kijken: wat is nou eigenlijk zinnige zorg?”

“Benchmark is voor veel mensen een eng woord. Het suggereert dat het een selectietool is, waarin je zorgverleners tegen elkaar kunt afzetten. Maar dat is wat mij betreft niet het idee. Het idee is wel: hoe meer data, hoe beter we behandelmethoden kunnen vergelijken.”

Van de eilandjes af

Over de mogelijkheden van PROMs en VBHC wordt al jaren gepraat. Maar veel bestuurders durven er niet écht voor te gaan. Gaastra: “De angst regeert en dat is zonde. Ik snap het wel, want in het verleden ging er nog wel eens wat mis. Zonde, want dit soort zaken werkt alleen op grote schaal. En hoe krijg je schaal? Door vertrouwen. Anonimiteit van de zorginstellingen, behandelaren én patiënten is een must. Net als de onafhankelijkheid van het platform dat je gebruikt om te delen. Daar moet je sowieso één systeem voor gebruiken. Het wordt tijd dat instellingen van hun eilandjes af komen.”

Daarom werkt Huid Medisch Centrum niet alleen met een eigen systeem, maar sinds kort ook met Zorgladder. “Daar hebben we heel bewust voor gekozen. We willen vooral niet op onze data blijven zitten en we hebben vastgesteld dat het bij Zorgladder goed geregeld is qua anonimiteit van data. Voor onze behandelingen is het delen van data met anderen via Zorgladder nu al waardevol. We zien ook dat het platform nog wel moet groeien, als we in Nederland het maximale willen halen uit de gegevens die we verzamelen. En dat lukt alleen als de overgrote meerderheid van de instellingen zich aan één platform committeert.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.