Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De meerwaarde van waardegedreven geboortezorg

Van 2018 tot juni 2021 liep het BUZZ-project, waarin zes verloskundig samenwerkingsverbanden (VSV's) en een integrale geboortezorgorganisatie (IGO) de Uitkomstenset Zwangerschap & Geboorte in gebruik namen. Om anderen te inspireren delen de betrokken partijen hun ervaringen, resultaten, tips en praktische hulpmiddelen op een nieuwe website: waardegedrevengeboortezorg.nl.

De uitkomstenset, gebaseerd op de door ICHOM ontwikkelde Standard Set Pregnancy & Childbirth, bestaat uit medische gegevens, patiëntgerapporteerde uitkomsten en patiëntgerapporteerde ervaringen. Er zijn vijf meetmomenten. Het eerste is rond het eerste trimester en het laatste zes maanden na de bevalling.

Lerend karakter

Tijdens consulten werden de uitkomsten en ervaringen van cliënten besproken. Daarnaast kunnen de uitkomsten worden gebruikt voor verbetering van de zorg. De zorg krijgt een meer lerend karakter waarin naast de medische aspecten ook de (psycho)sociale aspecten de juiste aandacht krijgen.

Waarde

In de pilots is onder meer gebleken dat meer dan de helft van de cliënten het belangrijk en prettig vindt om haar uitkomsten te bespreken met de verloskundige of gynaecoloog.

Bas Nij Bijvank, gynaecoloog-perinatoloog bij Isala Zwolle, is ook positief het werken met patiëntgerapporteerde uitkomsten. “Het is enorm waardevol voor onze regio en ik denk uiteindelijk voor de geboortezorg in z’n geheel.”

Monique Klerkx, verloskundige en directeur van Zorg Verloskunde IGO Annature Breda stelt: “Dit is dé manier om de geboortezorg naar een hoger niveau te tillen, en de zwangere echt centraal te stellen.”

7 stappen

Op de website wordt geadviseerd de zeven stappen van de ACTion-methodiek te volgen om met het VSV tot een goed gezamenlijk plan te komen.

Stap 1: Analyse, wie betrekken
Stap 2: Analyse, hoe betrokken
Stap 3: Beïnvloedende factoren
Stap 4: Doelstelling, strategieën & activiteiten
Stap 5: Verbeterplan
Stap 6: Monitoring en evaluatie
Stap 7: Borging

Evaluatie

In september worden de resultaten van de evaluatiestudie van het BUZZ-project gedeeld. Dan verschijnt ook een implementatiehandleiding op waardegedrevengeboortezorg.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.