De uitkomstenset, gebaseerd op de door ICHOM ontwikkelde Standard Set Pregnancy & Childbirth, bestaat uit medische gegevens, patiëntgerapporteerde uitkomsten en patiëntgerapporteerde ervaringen. Er zijn vijf meetmomenten. Het eerste is rond het eerste trimester en het laatste zes maanden na de bevalling.
Lerend karakter
Tijdens consulten werden de uitkomsten en ervaringen van cliënten besproken. Daarnaast kunnen de uitkomsten worden gebruikt voor verbetering van de zorg. De zorg krijgt een meer lerend karakter waarin naast de medische aspecten ook de (psycho)sociale aspecten de juiste aandacht krijgen.
Waarde
In de pilots is onder meer gebleken dat meer dan de helft van de cliënten het belangrijk en prettig vindt om haar uitkomsten te bespreken met de verloskundige of gynaecoloog.
Bas Nij Bijvank, gynaecoloog-perinatoloog bij Isala Zwolle, is ook positief het werken met patiëntgerapporteerde uitkomsten. “Het is enorm waardevol voor onze regio en ik denk uiteindelijk voor de geboortezorg in z’n geheel.”
Monique Klerkx, verloskundige en directeur van Zorg Verloskunde IGO Annature Breda stelt: “Dit is dé manier om de geboortezorg naar een hoger niveau te tillen, en de zwangere echt centraal te stellen.”
7 stappen
Op de website wordt geadviseerd de zeven stappen van de ACTion-methodiek te volgen om met het VSV tot een goed gezamenlijk plan te komen.
Stap 1: Analyse, wie betrekken
Stap 2: Analyse, hoe betrokken
Stap 3: Beïnvloedende factoren
Stap 4: Doelstelling, strategieën & activiteiten
Stap 5: Verbeterplan
Stap 6: Monitoring en evaluatie
Stap 7: Borging
Evaluatie
In september worden de resultaten van de evaluatiestudie van het BUZZ-project gedeeld. Dan verschijnt ook een implementatiehandleiding op waardegedrevengeboortezorg.nl.