Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De puzzel van geïntegreerde zorg

‘Een topspecialist die werkt vanaf een eiland, is een gevaar voor de gezondheidszorg’. Dat zei zorginnovator en medisch specialist Bas Bloem van ParkinsonNet op het International Congres on Integrated Care (ICIC) in Utrecht afgelopen week.

Tijdens het congres, dat van 23 tot 25 mei in Utrecht gehouden werd, braken zorgprofessionals, onderzoekers en beleidsmakers zich het hoofd over hoe zorg het beste te integreren.

Spoorwegen

“Ik vergelijk ons supercomplex zorgsysteem wel eens met de Nederlandse Spoorwegen’, zegt Bloem tijdens zijn presentatie.”In deze vergelijking is de patiënt die de juiste zorg krijgt de reiziger in de juiste trein. Maar wat gebeurt er als die trein arriveert op Utrecht Centraal? Weet de reiziger in welke trein hij of zij moet overstappen? En vanaf welk perron vertrekt die? Nu is het vaak zo dat als een patiënt ontslagen wordt uit het ziekenhuis, het totaal onduidelijk is hoe het verder moet. Alleen met een gebundelde aanpak en goede overdracht buiten het ziekenhuis kan de persoon in kwestie zijn reis naar positieve gezondheid succesvol voortzetten.”

Vertrouwen geven

Uit de presentatie van professor Eric Coleman, directeur van het Care Transition program, blijkt dat in de Verenigde Staten dezelfde uitdagingen bestaan. “Als mensen te horen krijgen dat ze het ziekenhuis mogen verlaten, horen ze in feite: je bent weer beter. We bereiden mensen helemaal niet voor op het moment dat er geen zorgprofessional meer in de buurt is. Als er dan iets verandert in het ziektebeeld, heb je direct paniek in de thuissituatie. Door mensen veel beter te begeleiden, biedt je hen het zelfvertrouwen om de regie over hun herstel te pakken. Dat vertrouwen geven moet een van onze hoofddoelen zijn.”

Breed pad

Coleman ziet in de Amerikaanse praktijk dat hiervoor nog veel moet veranderen. “In de VS is de enige plek waar mensen direct vanuit alle disciplines hulp kunnen krijgen de Eerste Hulp. We hebben het pad naar de spoedeisende hulp veel te breed gemaakt, en de paden naar de juiste zorgverleners zijn gefragmenteerd en moeilijk vindbaar. Dit moeten we veranderen.”

ICIC 2018 is een initiatief van het International Foundation of Integrated Care (IFIC) in samenwerking met kenniscentrum Vilans, het RIVM en ZonMw. Het thema van de achttiende conferentie was ‘Value for People and Populations: Investing in Integrated Care’.

Meer over ICIC 2018

 Investeren in geïntegreerde zorg op ICIC18
Tien trends over de toekomst van integrale zorg
Machteld Huber: ‘Bekijk de patiënt als geheel
Henk Nies: ‘Haal zorg uit silo’s 

 

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.