Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘De witte jas moet uit’

In de spreekkamer is de witte jas prima, maar als artsen met patiënten om de tafel gaan om te praten over de kwaliteit van zorg, is het belangrijk dat ze die witte jas aan de kapstok hangen. “De witte jas schept afstand, de spijkerbroek een band.”

Dit zegt Cees van Tiggelen op het jaarevent van de Stichting Topklinische Ziekenhuizen STZ op 21 juni in Utrecht. Van Tiggelen is patiënt bij het Maxima Oncologisch Centrum in Veldhoven. Hij neemt in het centrum deel aan een focusgroep waarin hij meedenkt over de selectie van uitkomst indicatoren, de resultaten en de verbetermogelijkheden in het centrum. Van Tiggelen: “We voelen ons als patiënten echt onderdeel van het team. We krijgen alle ruimte om aan te geven welke waarden voor ons belangrijk zijn en welke uitkomst indicatoren beter geschrapt kunnen worden.”

Preventie

Van Tiggelen geeft aan dat er in gesprekken met patiënten meer nadruk moet komen op preventie. Hij dringt aan op concrete afspraken. “Medische informatie gaat vaak het ene oor in, het andere oor uit. Een patiënt wil bijvoorbeeld voor een operatie horen wat hij zelf kan doen om de kans op succes van de behandeling te vergroten. Denk aan gezond eten of sporten om de conditie te verbeteren. Als je zulke afspraken samen maakt, geef je de patiënt regie, wat zijn geestelijke en lichamelijke welzijn ten goede zal komen.”

Mondigheid

Een andere factor die van belang is, is mondigheid. Van Tiggelen: “Als een patiënt niet mondig genoeg is om duidelijk te maken wat hij zelf wil, ligt daar een rol voor de artsen en verpleegkundigen. Die moeten de patiënt helpen. Dat vraagt naast vakkennis specifieke competenties als inlevingsvermogen, empathie en communicatieve vaardigheden. De casemanager kan hierin een belangrijke rol hebben. Die zie ik als coach.”

Het draait volgens Van Tiggelen allemaal op vertrouwen. “ik heb liever een arts die 95 procent bekwaam is en die ik vertrouw dan een arts die 100 procent bekwaam is die ik niet vertrouw.”

Andere verwachtingen

Lidwine Tick, internist bij het Maxima Oncologisch Centrum: “De patiënt was bij ons onvoldoende onderdeel van het zorgproces, het draaide met name om de input van de professionals. We weten inmiddels dat patiënten vaak andere verwachtingen hebben van goede medische zorg dan professionals.  Voor oncologische ziektes zijn de zorgpaden duidelijk, maar we moeten de patiënten helpen het pad te bewandelen wat voor die persoon de beste route is. Dat kunnen we alleen samen met de patiënten doen.” Waardegedreven zorg kan alleen geleverd worden door de patiënt daadwerkelijk onderdeel te maken van het proces.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.