Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De zorg van morgen vraagt echte focus

Er blijven veel complexe en grote vragen afkomen op de Nederlandse zorg. Het wordt bijna topsport om die het hoofd te kunnen bieden. Dus moeten we ook echt gaan denken als een topsporter. Dat betekent: scherp je focus kiezen en van daaruit opschalen. Iets heel veel doen en jezelf keer op keer verbeteren. Juist dat is het innovatieve in het organisatiemodel van Bergman Clinics, dat planbare medische zorg levert in meer dan zestig focusklinieken in Nederland.

Wat als Epke Zonderland nou eens ging voetballen? Tom Dumoulin zou gaan turnen of Virgil van Dijk op de fiets klom? Ze zouden misschien best iets kunnen, maar echte topsporters zouden het nooit worden. Dat bleek vorig jaar in de praktijk: sprinter Usain Bolt pakte uit als matig voetballer. Het bewijst de kracht van specialiseren. Écht specialiseren.

Bij Bergman Clinics leggen medisch specialisten zich toe op een deelgebied. Bijvoorbeeld niet op orthopedie maar helemaal gefocust op alleen knie- of alleen heupoperaties. Een gemiddelde orthopeed in een ziekenhuis doet misschien twintig tot dertig heupoperaties per jaar, zo schat Ivo Büchholz, Chief Medical Officer van Bergman Clinics in. Bij Bergman Clinics zijn dat er tweehonderd tot driehonderd per jaar. Zo kunnen specialisten hun aanpak telkens weer verfijnen en verbeteren, op basis van de grote hoeveelheden data die Bergman Clinics verzamelt.

Volume

Goede zorg is teamwork, net als bij sportieve topprestaties, ook in de zogenoemde ‘solosporten’. Medisch specialisten en andere zorgverleners werken bij Bergman Clinics in compacte klinieken met korte lijnen. Wendbare organisaties, zonder veel beleidsmatige ballast. Dat ervaart de patiënt als prettig, want de vraag naar zorg in focusklinieken blijft alsmaar stijgen, legt Christiaan Boer, Commercial Director van Bergman Clinics, uit. Maar dat biedt het medisch team ook de beste omgeving om topprestaties te leveren.

Maar de crux zit ‘m in het trainen, of in dit geval: medische handelingen zo vaak mogelijk uitvoeren. Het hoge volume bij Bergman Clinics maakt een zichzelf versterkende loop mogelijk van leren en verbeteren op kwaliteit en efficiency, stelt Ivo Büchholz. Dat geldt niet alleen voor de medische behandeling, maar ook voor de patiëntbejegening en last but not least de kosten van zorg. Focusklinieken in Nederland hebben er bijvoorbeeld toe bijgedragen dat de gemiddelde kosten voor een nieuwe heup zijn afgenomen van 11.000 naar 8.000 euro.

Innoveren

Binnen de zorg van morgen draait het om uitkomsten en patiënten, niet om organisaties en instituten. Dat vraagt om een omslag in denken bij sommige artsen. Het werk in focusklinieken wordt nog weleens afgedaan als fabriekswerk, maar het organisatiemodel erachter geeft artsen en promovendi juist de mogelijkheid om te innoveren en te optimaliseren. Dus om de beroemdste Nederlandse topsporter te citeren: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.