Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

DEDICATED-aanpak: betere palliatieve zorg voor mensen met dementie

Het tijdig in gesprek gaan over wensen en behoeften voor toekomstige palliatieve zorg is complex bij mensen met dementie. Daarom heeft de Academisch Werkplaats Ouderenzorg Limburg (AWO-L) de DEDICATED werkwijze ontwikkeld. De werkwijze wordt verder geëvalueerd, ontwikkeld en geïmplementeerd bij Zuyderland, MUMC en huisartsen en heeft als overstijgend doel om proactieve zorgplanning bij mensen met dementie in de gehele zorgketen te verbeteren.
© Gorodenkoff / stock.adobe.com

Het project DEDICATED (Desired Dementia Care Towards End of Life) startte in september 2017 als reactie op praktijkvragen van zorgprofessionals over het verlenen van palliatieve zorg bij mensen met dementie. Het project, dat binnen Palliantie onder meer ontwikkeld is voor Zuyderland Zorg, is een samenwerking tussen wetenschap, onderwijs en praktijk en wordt uitgevoerd vanuit de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg (AWO-L).

Praktische hulpmiddelen

Binnen het project, dat in 2022 succesvol afgerond is, werden diverse studies gedaan om te bepalen wat nodig is voor goede palliatieve dementiezorg. De studieresultaten leidden tot de ontwikkeling van de DEDICATED-werkwijze. Deze werkwijze bestaat uit praktische materialen over bewustwording, het leren kennen van de cliënt, communicatie over het levenseinde en interprofessionele en transmurale samenwerking. De materialen bieden de zorgprofessionals ondersteuning bij de palliatieve zorgverlening aan mensen met dementie.

Proactieve zorgplanning

Inmiddels zijn er binnen Zuyderland 18 ambassadeurs en 1 trainer opgeleid om de DEDICATED-werkwijze verder te verspreiden. “Het succes van het DEDICATED project heeft geleid tot een vervolg; DEDICATED 2.0”, meldt Zuyderland. Binnen DEDICATED 2.0 wordt de DEDICATED-werkwijze verder geëvalueerd, ontwikkeld en geïmplementeerd bij Zuyderland en MUMC en huisartsen. Daarnaast wordt het project verder uitgerold bij partners in de zorg, binnen Nederland en zelfs op de Antillen. Het overstijgende doel is om proactieve zorgplanning bij mensen met dementie, en daarmee de palliatieve zorgverlening, in de gehele zorgketen te verbeteren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.