Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deens eiland experimenteert met VBHC

Het enige ziekenhuis op het Deense eiland Bornholm heeft het aantal bedden met meer dan de helft gereduceerd. De reductie is bereikt dankzij de toepassing van de principes van VBHC.

Bornholm is een klein eiland, nog geen 600 vierkante kilometer, in de Baltische zee ten zuiden van de Zweedse kust. Het valt onder de bestuurlijke regio Hovedstaden in het noordoosten van Denemarken, waartoe ook de hoofdstad Kopenhagen behoort.

Voor Hovedstaden is Bornholm een experiment met VBHC. Als het experiment slaagt, wordt het misschien opgeschaald. Zover is het nog niet. Niels Reichstein, directeur van het ziekenhuis Bornholm, gaf een stand van zaken op het International Forum on Quality and Safety op 28 maart in Glasgow.

Verminderen heropnames

Het experiment kent acht onderdelen. Het verminderen van heropnames is er een van. Met telemonitoring kunnen chronisch zieken, 50 procent van de eilandpopulatie, zorg aan huis krijgen. Een zorgvuldig ontslag uit het ziekenhuis is ook een speerpunt. Bornholm heeft een Deense variant ontwikkeld van de Zorgbrug,

Lees het hele artikel op Zorgvisie.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.