Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Delen van ervaringen voor betere hartzorg

Spiegelinformatie draagt bij aan de verbetering van zorg. Dat doe je samen, en dat gaat verder dan het beschikbaar stellen van uitkomstindicatoren. “Wij geloven in ervaringen delen en andere ervaringen tot je nemen”, zegt Dennis van Veghel, directeur van de Nederlandse Hart Registratie (NHR). Dat geldt voor de eigen ‘corebusiness’, maar dat is ook wat de NHR op Qruxx.nl wil bereiken.

De NHR is in september 2017 ontstaan uit een fusie tussen BHN (Begeleidingscommissie Hartinterventies Nederland), NCDR (National Cardiovascular Data Registry) en Meetbaar Beter. Via deze registratie wordt de hartpatiënt gevolgd door alle fasen van het behandeltraject heen, vanaf het moment van diagnose. Dat leidt tot uitkomstindicatoren die de basis vormen voor kwaliteitsbewaking en –verbetering.

“We hebben al meerdere jaren ervaring in het meten van resultaten”, legt Van Veghel uit. “Dan gaat het primair om resultaten die voor patiënten het meest belangrijk zijn, zoals de overlevingskans, het voorkomen van complicaties, het aantal heroperaties en het oordeel van de patiënt over kwaliteit van leven.”

Leren

“De hele NHR-organisatie wordt gevormd door artsen”, legt Dennis van Veghel uit, “van de raad van bestuur tot de toetsingscommissies die de uitkomsten beoordelen. Want onze filosofie is: voor en door dokters, de informatie is dan gedragen en stelt hen in staat betere beslissingen te nemen.” De NHR heeft veel ervaring in huis, maar blijft zichzelf altijd als lerende organisatie zien. “Met het meten van resultaten heb je nog geen solide verbetermethodes”, vindt Van Veghel. “Wij leren nog steeds op het gebied van methodiek: hoe signaleer je wat de juiste indicatoren zijn, hoe weet je wát je moet vragen, hoe analyseer en interpreteer je wat je gemeten hebt.”

Er zijn binnen de NHR al diverse voorbeelden beschikbaar van succesvolle verbeterprojecten die binnen de deelnemende ziekenhuizen zijn georganiseerd. Voor de komende tijd zijn er ook verbeterprojecten die gedeeld worden tussen de centra, op het gebied van nierproblemen bij patiënten die gedotterd moeten worden, het omgaan met contrastvloeistof en het voorkomen van hersenbloedingen bij bypasses.

Zorginkoop

Maar het gaat de NHR niet alleen om het vastleggen, delen en benchmarken van kwaliteit, zegt Van Veghel. “Naast kwaliteitsuitkomsten meten we in een project met een aantal centra ook de kosten van het behandelproces tot aan de uitkomst. Samen met zorgverzekeraars gaan we proberen bij te dragen aan betere kwaliteit tegen lagere kosten.”

Zo is de NHR samen met zorgverzekeraar Menzis en tien ziekenhuizen een driejarig experiment gestart waarin zorginkoop niet meer op productie wordt gebaseerd maar op waarde voor de patiënt. Het benchmarken hiervan zal naar verwachting uiteindelijk leiden tot afname van de kosten. Dennis van Veghel: Kwaliteitsverbetering wordt in dit systeem beloond. Dat lijkt heel vanzelfsprekend, maar dat is het tot heden nog niet geweest.”

Deze kennis, maar vooral ook de kennis in het meten, analyseren en interpreteren wil NHR op dit platform delen. “Onze corebusiness is de hartzorg, maar het idee is toepasbaar binnen veel meer specialismen.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.