Voorheen werd voor vrijwel iedere patiënt met een verstuiking of botbreuk een afspraak voor een nacontrole gemaakt. Onderzoek toont aan dat dit lang niet altijd noodzakelijk is. De controles zijn routinematig en dienen vooral als geruststelling.
Virtual Fracture Clinic
Daarom heeft het OLVG de Virtual Fracture Clinic ontwikkeld, een app die patiënten met eenvoudige fracturen thuis helpt herstellen. Patiënten die zijn behandeld voor letsel op de spoedeisende hulp of gipskamer kunnen van de gratis app gebruikmaken. In de app staat informatie over het letsel van de patiënt, een compleet behandelplan met instructies, oefeningen en filmpjes. “Het aantal poliklinische nacontroles is met 90 procent gereduceerd. Dit soort verbeteruitkomsten geeft medewerkers op andere afdelingen de energie om ook met virtuele zorg aan de slag te gaan”, aldus bestuursvoorzitter Maurice van den Bosch in een eerder interview met Zorgvisie.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de patiënttevredenheid gelijk blijft of zelfs toeneemt. Ook de huisarts krijgt het hierdoor niet drukker. “Als er toch vragen zijn, kunnen ze contact opnemen met onze zogenaamde Breuklijn. Dat is een speciaal telefoonnummer dat patiënten kunnen bellen bij vragen of pijnklachten”, vertelt Mark Hulsbosch, orthopedisch chirurg bij VieCuri. Wanneer een patiënt toch liever naar het ziekenhuis komt, is dat nog steeds mogelijk, bijvporbeeld omdat ze niet met de app overweg kunnen.
Landelijke uitrol
Inmiddels is de tool over zo’n dertig ziekenhuizen in Nederland uitgerold. Als eerste Limburgse ziekenhuis werkt VieCuri sinds een aantal weken met de app. Het ziekenhuis in Venlo en Venray schat dat er daardoor jaarlijks zo’n 1.200 nacontroles wegvallen. De app is een verdere uitbreiding van het digitale zorgaanbod van VieCuri.