Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deventer Ziekenhuis start met keuzehulp nierfalen

Nierpatiënten die voor een behandelkeuze staan krijgen vanaf deze week in Deventer Ziekenhuis een digitale keuzehulp mee naar huis. De keuzehulp nierfalen helpt patiënten en zorgverleners bij het kiezen van de best passende behandeling.
© K Davis/peopleimages.com / stock.adobe.com

Patiënten met nierfalen krijgen vaak veel informatie te verwerken en kunnen kiezen uit meerdere behandelopties. Elke behandeling heeft zijn eigen voor- en nadelen die veel invloed kunnen hebben op het dagelijks leven.

Ondersteuning nodig

Nefroloog Anita van Eck van der Sluijs deed onderzoek naar Samen Beslissen bij nierpatiënten die een keuze moeten maken over een nierfunctie vervangende behandeling. Zij ontdekte dat de patiënt graag samen met de arts wil beslissen, maar er lang niet altijd de juiste hulpmiddelen voor aangereikt krijgt. “Deze keuzehulp kan daar heel goed bij helpen. De patiënt kan zich hiermee goed voorbereiden en kan in het gesprek met de arts goede keuzes maken. Samen inzoomen op de gevolgen van een behandeling en bekijken wat het beste past, is daarbij het uitgangspunt”, aldus de nefroloog.

De keuzehulp van ZorgKeuzeLab is ontwikkeld met wetenschappelijke verenigingen, onderzoekers en patiëntenverenigingen. De patiënt krijgt voor de keuzehulp een inlogcode mee om alles thuis door te nemen. “De informatie is correct, staat allemaal bij elkaar en is actueel”, aldus Van Eck van der Sluijs. In de keuzehulp staat informatie over de diagnose, de mogelijke behandelingen, de voor- en nadelen. Ondersteund door ervaringsverhalen. De keuzehulp helpt met persoonlijke afwegingen en voorkeuren. Alles wordt vervolgens besproken met het behandelteam in Deventer Ziekenhuis, waarna samen gekozen wordt voor de best passende behandeling.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.