Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deventer Ziekenhuis start met ondersteuningsconsulent voor kankerpatiënt

In het Deventer Ziekenhuis brengen ondersteuningsconsulenten met patiënten in kaart wat ze nodig hebben na een behandeling. Met hulp van Stichting Optimale Ondersteuning bij Kanker (OOK) heeft het ziekenhuis vijf ondersteuningsconsulenten opgeleid voor hematologie- en longkankerpatiënten.

Het aanbod van formele en informele zorg voor mensen met kanker is groot. Ervaren oncologieverpleegkundigen van het Deventer Ziekenhuis nemen vanaf nu de rol van ondersteuningsconsulent op zich. Ze helpen patiënten om in dit brede aanbod de juiste, passende ondersteunende zorg te vinden. Het gaat vooral om ondersteuning bij niet-medische vraagstukken. “Denk aan de invloed van kanker op je relatie, je werk en je dagelijkse bezigheden”, licht ondersteuningsconsulente Petra Marsman van het Deventer Ziekenhuis toe.

Hulp en advies

Dit voorjaar bleek uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) dat er in Nederland bijna 800.000 mensen leven met of na kanker en dat een aanzienlijk deel van hen klachten ervaart door de kanker en de behandelingen. Ze ervaren klachten als chronische vermoeidheid en angst voor de terugkeer van kanker. De gevolgen voor het dagelijkse leven, sociale relaties en werk zijn vaak groot. Daar zoeken patiënten in toenemende mate hulp en advies bij.  De ondersteuningsconsulent zijn een initiatief van Stichting Optimale Ondersteuning bij Kanker (OOK). 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.