Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deze app vergroot zelfmanagement bij chronisch zieke patiënten

Om chronisch zieke patiënten meer regie te geven, is EmmaDr. voor huisartsen en praktijken gelanceerd. De applicatie is een alternatief voor de gestandaardiseerde ketenzorg en biedt huisartsen de mogelijkheid hun patiënten individueler te begeleiden. “Met EmmaDr. geven we de patiënt regie over zijn gezondheid. Dat werkt alleen als de afspraken tussen zorgverlener en patiënt op het lijf van die patiënt geschreven zijn”, aldus Oscar van Dijk, directeur van Medicine Men en ontwikkelaar van het concept.

De digitale ondersteuning is door zorginnovatiebedrijf Medicine Men ontworpen. EmmaDr. is een van de toepassingen op het Emma transmurale netwerkzorgplatform. Eerder ontwikkelde het bedrijf al Emma zorgringen, een concept voor digitale ondersteuning waarin patiënten met bijvoorbeeld diabetes type 2, COPD, CVRM-klachten en astma hun gezondheid zelfstandig managen.

Drie ringen

In de applicatie vormen de patiënten de binnenste ring, familie en mantelzorgers de tweede ring en zorgprofessionals zoals huisartsen en fysiotherapeuten de derde ring. De zorgprofessionals managen het zorgprogramma en stellen samen met hun patiënten doelen.

Foto: EmmaDr.

Persoonlijk zorgprogramma

Met EmmaDr. spreken zorgverlener en patiënt een persoonlijk zorgprogramma af. Hierin worden haalbare gezondheidsdoelen gesteld. “Met EmmaDr. geven we de patiënt regie over zijn gezondheid. Dat werkt alleen als de afspraken tussen zorgverlener en patiënt op het lijf van die patiënt geschreven zijn”, aldus Oscar van Dijk, directeur van Medicine Men. De patiënt gaat zelf met de afspraken aan de slag en verricht regelmatig zelfmetingen. Ook beantwoordt hij medische vragen op de Emma app. Zorgverleners kunnen waarschuwingen instellen bij bepaalde meetwaarden of antwoorden.

Meettrouw

Een bekend probleem bij zorg op afstand is de meettrouw. Daarom neemt de supportafdeling van Medicine Men contact met de patiënt op en biedt deze begeleiding wanneer een patiënt na digitale nudges zijn metingen of vragenlijst niet heeft voltooid. “Dit ontlast zorgverleners in grote mate en verhoogt de patiëntveiligheid, omdat een niet gedane meting geen informatie over de situatie van de patiënt geeft”, aldus Medicine Men. Hoewel de bal grotendeels bij de patiënt ligt, kan die ook ondersteuning krijgen van de huisarts, fysiotherapeut of mantelzorger.

Door de zelfmetingen in de app komen stabiele patiënten minder vaak op het spreekuur bij de huisarts. Daardoor is er meer tijd voor patiënten die dat wel nodig hebben. Patiënten die moeite hebben met het meten of invullen van de digitale vragenlijst, worden telefonisch begeleid door Medicine Men.

HIS

EmmaDr. is gedurende twee jaar ontwikkeld en getest met meerdere huisartspraktijken en in meerdere organisatorische settings. De applicatie kan als losse toepassing op een webbrowser worden gebruikt, maar ook vanuit het HIS benaderd worden. Omgekeerd kunnen waarschuwingen en meetwaarden via zorgmail naar het HIS verstuurd worden voor opname in het patiëntendossier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.