Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diabetespatiënt krijgt online hulp voor keuze bloedglucosemeter

Diabetespatiënten krijgen sinds maandag online ondersteuning bij de keuze voor de best passende bloedglucosemeter. De keuzehulp is door patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars ontwikkeld, met een financiële bijdrage van het ministerie van VWS en het Diabetes Fonds.

Het is volgens de initiatiefnemers van de Keuzehulp Bloedglucosemeter van belang dat patiënten uit een breed aanbod van meters kunnen kiezen,. Daarbij staan onder andere kwaliteit en doelmatigheid voorop, zo meldt Skipr.

Patiënten blijken in de praktijk lang niet altijd zelf de keuze te hebben. Deze signalen waren voor de betrokken organisaties aanleiding om samen de keuzehulp te ontwikkelen en met elkaar afspraken te maken over de kwaliteit van zelfcontrole door standaard bloedglucosemeting.

De patiënt vult thuis de keuzehulp in en krijgt vervolgens een overzicht van geschikte bloedglucosemeters. Samen met de zorgverlener kiest en bestelt hij vervolgens de meest geschikte meter.

Mooi voorbeeld

Lea Bouwmeester, directeur van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), spreekt van ‘een mooi voorbeeld van persoonsgerichte diabeteszorg’.  “De patiënt beslist samen met zijn behandelaar welke meter voor hem het meest geschikt is. Hij kan daarbij uit voldoende meters kiezen én heeft de garantie dat de bloedglucosemeter die hij kiest van goede kwaliteit en veilig is. Mooier kan het bijna niet.”‘

Afspraken vastgelegd

Om de kwaliteit van zelfcontrole door standaard bloedglucosemeting te garanderen, zijn door alle betrokkenen in het veld afspraken gemaakt. Deze afspraken zijn vastgelegd in de zorginzicht.nl/bibliotheek/hulpmiddelen-diabetes/RegisterKwaliteitstandaardenNieuw/Module%20diabetes%20hulpmiddelen%201.1.pdf”>NDF Kwaliteitsstandaard diabeteshulpmiddelen. Hierin is onder meer vastgelegd dat patiënt en zorgverlener de keuze voor een bloedglucosemeter samen maken. De patiënt mag niet zomaar worden overgezet op een andere meter. Dit moet een einde maken aan het ‘gedwongen’ wisselen van hulpmiddel.

Vergoed

Initiatiefnemers van de Keuzehulp Bloedglucosemeters zijn DVN, DiHAG, V&VN Diabeteszorg, KNMP, NVKC, NVD/DNO, NIV, NVK, FHI, Diagned en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De keuzehulp is samen ontwikkeld met Vilans. De Stichting Kwaliteitsbevordering Zelfcontrole Diabetes beheert de bloedglucosemeters die in de keuzehulp zijn opgenomen. Alle bloedglucosemeters worden vergoed door de verzekeraar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.