Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

DICA en IKNL tekenen voor doelmatiger verzamelen oncologische data

Het Dutch Institute of Clinical Auditing (DICA) en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) willen doelmatiger gaan werken bij het verzamelen van data voor de kankerzorg. Hiertoe hebben de twee organisaties een intentieverklaring getekend tijd het symposium van de Nederlandse Kanker Registratie (NKR).

DICA faciliteert nu 22 kwaliteitsregistraties voor de gezondheidszorg. Daar zitten ook kwaliteitsregistraties voor oncologische aandoeningen bij. IKNL beheert de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en verzamelt (epidemiologische) gegevens van alle kankerpatiënten in Nederland. De twee organisatie werken al langer samen. Data die worden ingezet voor kwaliteitsregistraties zijn voor een deel afkomstig uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en datamanagers van IKNL verzamelen in opdracht van ziekenhuizen aanvullende gegevens ten behoeve van kwaliteitsregistraties.

Overlap

Bij verschillende activiteiten overlapt het werk van beide organisaties elkaar ook. Dat is bijvoorbeeld bij het verzamelen van data op het gebied van co-morbiditeit, medicatie, oncologische diagnose en behandeling. Dat kan efficiënter. Door doelmatiger te werken bij het verzamelen van data willen de organisaties bijdragen aan verdere kwaliteitsverbetering in de oncologische zorg. ‘Samen met DICA hebben we in kaart gebracht waar onze activiteiten elkaar overlappen”, zegt Thijs Merkx, voorzitter van de raad van bestuur van IKNL. “Nu gaan we een volgende fase in en onderzoeken we hoe we, zonder in te boeten aan de kwaliteit van de data van beide organisaties, hier efficiënter in kunnen optrekken. Uiteindelijk ben ik er van overtuigd dat we met minder registratielast en vanuit ieder zijn rol bijdragen aan betere kwaliteit van zorg.”

Bente Jorritsma, voorzitter van DICA: “Het is duidelijk dat er een grote uitdaging voor ons allen ligt om de oncologische zorg ook in de toekomst toegankelijk, betaalbaar en kwalitatief hoogwaardig te houden. De samenwerking tussen IKNL en DICA kan daarin een belangrijke bijdrage leveren: samen kunnen we op efficiënte wijze, breder en beter inzicht bieden en stuurinformatie leveren om deze uitdaging het hoofd te kunnen bieden.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.