DICA voldoet hiermee aan de afspraak uit het hoofdlijnenakkoord dat er transparant moet komen over 50 ziektebeelden, waaronder galsteenlijden. Een galsteenverwijdering is met 27.000 keer per jaar de meest voorkomende operatie in Nederland. “Door de huidige klinische praktijk qua behandelkeuzes en patiëntkarakteristieken via het Codman dashboard inzichtelijk te maken, kan de kwaliteit van zorg geëvalueerd en zo mogelijk verbeterd worden. Kleine verbeteringen kunnen, door de grote aantallen, al een grote impact hebben”, stelt DICA.
DBC-data
Om de registratielast te beperken, wordt voor deze registratie in deze eerste fase gebruik gemaakt van financieel administratieve data, ook wel bekend als DBC-data. “Er zijn al een aantal mooie stappen gezet om de inhoud van de registratie vorm te geven. Het is nu mogelijk om zorginstellingen aan te melden voor deelname aan de registratie. Deelname aan deze registratie is gratis”, laat DICA weten. “Hoe groter de deelname van medisch specialisten en ziekenhuizen aan deze registratie is, des te sneller u als professional kunt profiteren van inzichten op ziekenhuis en landelijk niveau (benchmark).”
De inhoud van de registratie is vastgesteld met dr. Djamila Boerma, dr. Peter van Duijvendijk, drs. Martijn Möllers en dr. Philip de Reuver. Zij zijn vanuit de NVvH gemandateerd voor de Clinical Audit Board. Voor de realisatie van deze registratie is MRDM betrokken als dataverwerker en LOGEX als subverwerker.