Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

DICA voegt covid-19-module toe aan registraties

Het corona-virus heeft veel invloed op de uitkomstcijfers van ziekenhuizen. Om die invloed inzichtelijk te maken en ook dit jaar een eerlijke benchmark te kunnen uitvoeren, heeft DICA een covid-19-module toegevoegd aan zeventien registraties

Dankzij deze update in de registraties ontstaat actuele en betrouwbare kwaliteitsinformatie over de geleverde zorg. Op basis hiervan kan de zorg over 2020 geëvalueerd en verder verbeterd worden.

Michel Wouters, hoofd wetenschappelijk bureau DICA: “Sinds maart 2020 is er met covid plotseling iets gebeurd dat buiten de invloedssfeer van ziekenhuizen ligt. Door covid zijn bijvoorbeeld OK’s gesloten en behandelingen uitgesteld. Dat beïnvloedt de indicator-resultaten.”

Uitkomsten beïnvloed

“Maar covid heeft, zeker in de eerste maanden, ook de uitkomsten van behandelingen beïnvloed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kankerpatiënten die wel besmet waren met corona,  maar geen symptomen hadden. Die kregen soms als complicatie een zeer ernstige longontsteking. Die  kun je natuurlijk niet toerekenen aan de ingreep zelf. Dat vertroebelt de cijfers.”

Eerlijker beeld

De module is ook belangrijk omdat niet alle ziekenhuizen in het land in dezelfde mate zijn getroffen door de crisis. Wouters: “Het kan niet zo zijn dat ziekenhuizen met veel corona-patiënten onterecht negatief uit benchmarks naar voren komen. Met de correctie krijgen we een eerlijker beeld van de geleverde zorgkwaliteit in het hele land en kunnen we begin volgend jaar met actuele cijfers naar buiten komen.”

Data toevoegen

Het is voor het eerst dat tijdens het registratiejaar een module wordt toegevoegd aan de registraties. Wouters: “We hebben er lang over nagedacht, maar zijn tot de conclusie gekomen dat we niet anders kunnen. Er moeten dus vooral voor patiënten die in de eerste maanden van de crisis in de ziekenhuizen gelegen hebben nog data worden toegevoegd. Om extra registratielast te voorkomen, kunnen ziekenhuizen hiervoor de NICE-gegevens, die ze tijdens de coronacrisis hebben aangeleverd, hergebruiken om de module in te vullen.”

Generiek

De module is generiek voor de zeventien registraties en bestaat uit een zeer beperkt aantal vragen die informeren naar de (de verdenking op) COVID-19 besmetting van patiënten, wat de uitkomsten van behandelingen kan beïnvloeden. Resultaten worden zoveel mogelijk hergebruikt en de module sluit aan op bestaande standaarden.

Meer informatie: https://support.mrdm.nl/covid-19/

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.