Dankzij deze update in de registraties ontstaat actuele en betrouwbare kwaliteitsinformatie over de geleverde zorg. Op basis hiervan kan de zorg over 2020 geëvalueerd en verder verbeterd worden.
Michel Wouters, hoofd wetenschappelijk bureau DICA: “Sinds maart 2020 is er met covid plotseling iets gebeurd dat buiten de invloedssfeer van ziekenhuizen ligt. Door covid zijn bijvoorbeeld OK’s gesloten en behandelingen uitgesteld. Dat beïnvloedt de indicator-resultaten.”
Uitkomsten beïnvloed
“Maar covid heeft, zeker in de eerste maanden, ook de uitkomsten van behandelingen beïnvloed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kankerpatiënten die wel besmet waren met corona, maar geen symptomen hadden. Die kregen soms als complicatie een zeer ernstige longontsteking. Die kun je natuurlijk niet toerekenen aan de ingreep zelf. Dat vertroebelt de cijfers.”
Eerlijker beeld
De module is ook belangrijk omdat niet alle ziekenhuizen in het land in dezelfde mate zijn getroffen door de crisis. Wouters: “Het kan niet zo zijn dat ziekenhuizen met veel corona-patiënten onterecht negatief uit benchmarks naar voren komen. Met de correctie krijgen we een eerlijker beeld van de geleverde zorgkwaliteit in het hele land en kunnen we begin volgend jaar met actuele cijfers naar buiten komen.”
Data toevoegen
Het is voor het eerst dat tijdens het registratiejaar een module wordt toegevoegd aan de registraties. Wouters: “We hebben er lang over nagedacht, maar zijn tot de conclusie gekomen dat we niet anders kunnen. Er moeten dus vooral voor patiënten die in de eerste maanden van de crisis in de ziekenhuizen gelegen hebben nog data worden toegevoegd. Om extra registratielast te voorkomen, kunnen ziekenhuizen hiervoor de NICE-gegevens, die ze tijdens de coronacrisis hebben aangeleverd, hergebruiken om de module in te vullen.”
Generiek
De module is generiek voor de zeventien registraties en bestaat uit een zeer beperkt aantal vragen die informeren naar de (de verdenking op) COVID-19 besmetting van patiënten, wat de uitkomsten van behandelingen kan beïnvloeden. Resultaten worden zoveel mogelijk hergebruikt en de module sluit aan op bestaande standaarden.
Meer informatie: https://support.mrdm.nl/covid-19/