De Patient Journey App zag het levenslicht in 2014. “Wij merkten dat patiënten én zorgverleners behoefte hadden aan een middel om informatie en voorlichting effectiever uit te wisselen”, vertelt Thomas Timmers. Hij is mede-oprichter van Interactive Studios, de onderneming die de Patient Journey App aanbiedt.
Monitoren op afstand
“Te vaak loopt een patiënt de spreekkamer uit zonder écht te weten wat er gaat gebeuren. Te vaak zijn zorgverleners gefrustreerd omdat een patiënt zich niet heeft gehouden aan de afspraken, waarvan die patiënt op zijn beurt aangeeft die nooit vernomen te hebben. Een andere component van de app is het monitoren op afstand. Patiënten kunnen in de app zelf gegevens invoeren en een symptomen-dagboek bijhouden.”
Heupoperatie
Aanvankelijk werd de app gemaakt voor mensen die een knie- of heupoperatie ondergingen. Timmers: “Daarna kwamen we in contact met een oncoloog die vertelde dat de app voor hem en zijn patiënten ook van toegevoegde waarde kon zijn. Dat leek ons eerst ingewikkeld, kanker vergt tenslotte een hele andere benadering en bij zo’n behandeling komen veel meer spanningen en emoties kijken.” De ondernemer besloot het in samenwerking met de oncologisch chirurg toch te proberen en het behandelpad voor oncologie bleek wel degelijk te werken.
Honderd ziekenhuizen
Vervolgens groeide het aantal behandelingen waarvoor een zorgpad beschikbaar kwam gestaag, tot over de honderd. Steeds meer zorginstellingen namen de Patient Journey App in gebruik, waaronder HAGA, ETZ, Treant, UMCU, Viecuri, GGZ Rivierenland, Ikazia, Bravis en JBZ. Ook vanuit het buitenland groeide de interesse, mede doordat patient journey een bekend begrip werd binnen de zorg Inmiddels is de app bij meer dan honderd ziekenhuizen in tien landen in gebruik genomen.
Bij tevredenheidsonderzoeken beoordelen gebruikers de app steevast met een cijfer dat schommelt tussen de 8 en de 9, geeft Timmers aan. “De patiënten ervaren meer betrokkenheid van het ziekenhuis en komen fysiek ook beter uit hun behandeling.”
Bovendien constateert Timmers dat patiënten minder angst ervaren naar mate ze beter weten wat hen te wachten staat. Momenteel doet hij promotieonderzoek aan het Radboudumc naar het effect van het tijdig en gedoseerd voorlichten van patienten via een app voor smartphone of tablet.
Corona-zorgpad
Sinds kort is de Patient Journey App uitgebreid met een corona-zorgpad. Interactive Studios stelt dat kosteloos ter beschikking aan zorginstellingen. “Dat aanbod geldt zo lang als nodig is, dus zo lang de crisis duurt. Ook voor zorginstellingen die nog niet van onze diensten gebruik maken en dat in de toekomst ook helemaal niet van plan zijn.” De app is bovendien gekoppeld aan de app OLVG corona check, die momenteel landelijk wordt opgeschaald.
Het nieuwe zorgpad werd in een paar lange dagen opgezet in samenwerking met enthousiaste experts uit verschillende ziekenhuizen. Dat was technisch mogelijk doordat de applicatie is opgezet als een soort digitale blokkendoos. “We hebben allemaal informatica gestudeerd en dan leer je op zoek te gaan naar generieke elementen”, legt Timmers uit.
Opnieuw inrichten
“Het nieuwe zorgpad was een kwestie van de juiste blokken te pakken en die opnieuw inrichten, uiteraard in nauw overleg met zorgverleners. We hadden al eens een blok gemaakt waarmee ziekenhuizen een pushbericht konden sturen aan alle gebruikers van de app. De aanleiding was destijds dat door een verbouwing de hoofdingang tijdelijk was verplaatst. Datzelfde blok komt nu goed van pas als er belangrijke mededelingen over het virus zijn.”
Drie pijlers
Ook voor het corona-zorgpad geldt dat er drie pijlers zijn. Ten eerste de algemene informatie over de coronacrisis, die rechtstreeks van het RIVM komt. Ten tweede specifieke informatie van de zorginstelling. Het derde en laatste element is de mogelijkheid om gegevens in te voeren over ziekteverschijnselen. Op basis daarvan genereert de app automatisch een advies, bijvoorbeeld om thuis te blijven of contact op te nemen met de huisarts.
Onder patiënten is er veel behoefte aan, merkt Timmers. “Elkerliek nam het zorgpad als eerste in gebruik. Het ziekenhuis schreef er één bericht over en meteen waren er al vijfhonderd gebruikers. Inmiddels loopt het aantal gebruikers door het hele land in rap tempo op.”
Dataset
Patiënten die hun gegevens invoeren over hun ziekteverloop, leveren een potentieel interessante dataset op. Deze week riep het ministerie van VWS zorginstellingen op om data over het coronavirus aan te leveren. Timmers: “Of wij onze gegevens al hebben aangeboden? Nog niet, daarvoor hebben we eerst meer volume nodig.”
Op termijn zou dat wel kunnen, geeft hij aan. Zeker nu het zorgpad zoveel wordt ingezet en er ook interesse is vanuit het buitenland. “In België wordt het al gebruikt, we zijn nu bezig met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. We kunnen het snel beschikbaar maken voor een land. Het belangrijkste is dat we weten wat hun ‘RIVM’ is. We werken er dag en nacht aan het allemaal voor elkaar te krijgen.”