Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Digitaal dagboek voor IC-patiënten wint publieksprijs op Health Valley

Post-IC heeft op Health Valley de publieksprijs gewonnen. Dit digitale dagboek dient als middel om de behandeling van het zogenoemde Post Intensive Care syndroom (PICS) te ondersteunen.

PICS komt als gevolg van corona steeds vaker voor. Volgens inschatting van het Radboudumc krijgt bijna 70 procent van de met corona opgenomen intensive care patiënten PICS. Normaal ligt dit rond de 20 procent. Ook naasten van intensive care patiënten kunnen lijden aan PICS, PICSF genoemd. Daarmee is POST-IC een toepassing die dus zowel voor patiënten als diens naasten ingezet kan worden.

Het digitale dagboek is een initiatief van anesthesioloog-intensivist dr. Marc Buise van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis en game ontwikkelaar Games for Health.  Buise is blij met de prijs. “Voor patiënten is het verblijf op de IC achteraf vaak een groot zwart gat. Dat leidt regelmatig tot zware lichamelijke, cognitieve en mentale klachten. Daar doen we met dit dagboek echt wat aan.”

Belangrijke momenten

Tijdens het verblijf op de intensive care kunnen verpleegkundigen op de monitor naast het bed van de patiënt niet medische gegevens invullen in POST-IC. Vooral informatie over het welzijn van de patiënt en belangrijke momenten tijdens het verblijf op de intensive care. Die informatie wordt gedeeld met de naasten, zodat die voortdurend op de hoogte zijn van de situatie.

Ervaringen en verhalen

Familieleden kunnen hun ervaringen en verhalen kwijt in het digitale dagboek. Ze kunnen er afbeeldingen in opnemen of gesproken tekst. Daarmee wordt het zogenoemde zwarte gat in het geheugen van de patiënt ingevuld. Dat is de oorzaak van PICS.

Voorstander

Al deze informatie is na het verblijf op de intensive care na te lezen door patiënten en naasten. In plaats van één schrift vol met informatie en afbeeldingen is het digitale dagboek nu beschikbaar voor de patiënt en diens naasten via pc, tablet of mobiel. De patiëntenvereniging van voormalig intensive care patiënten en familieleden, de FCIC is een groot voorstander van de inzet van Post-IC.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.