Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dirk Ubbink: ‘Samen beslissen is juweeltje’

Samen beslissen is in opmars in de Nederlandse ziekenhuizen. Volgens hoogleraar Dirk Ubbink kan het gaan zorgen voor een grote transformatie in de zorg.

Dirk Ubbink is hoogleraar Evidence-based Medicine and Shared Decision-Making aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn oratie eind vorig jaar noemde hij samen beslissen en evidence-based medicine (EBM) juweeltjes die kunnen zorgen voor een grote transformatie in de zorg.

Ubbink is penvoerder van het programma ‘Beslist Samen! Met spreekkamerinformatie op maat’. Dit programma  bouwt voort op de ervaringen van ziekenhuizen in een eerder programma. Begin dit jaar hebben zich negen ziekenhuizen aangesloten bij de vijf voorloperziekenhuizen. Op deze manier moet samen beslissen stapje voor stapje uitgerold worden naar steeds meer aandoeningen en zorgverleners in Nederland, aldus Ubbink.

Andere vaardigheden

Ubbink houdt zich al tien jaar bezig met shared decision-making. De implementatie gaat langzaam, constateert hij. “Dokters en zorgverleners hebben dit niet meegekregen in hun opleiding of scholing. Samen beslissen vraagt andere vaardigheden, en veel zorgverleners hebben die nog niet. Laten we het erop houden dat velen nog onbewust onbekwaam zijn.”

Toch is er zoals gezegd een groep enthousiaste ziekenhuizen die interesse hebben in het tweede programma. Zij werken nu samen met de betrokken patiëntenverenigingen, Borstkankervereniging Nederland, BOSK, Harteraad, Patiëntenfederatie Nederland en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties,  en het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg aan de implementatie van samen beslissen.

“Dat enthousiasme willen we als laaghangend fruit gebruiken als ingang om het gedachtegoed te verspreiden”, legt Dirk Ubbink uit. “De voorloper-ziekenhuizen bewijzen dat samen beslissen succesvol is en waarde toevoegt voor de patiënt. Dat moet je breder laten zien.”

Daarom werd het vervolgprogramma ‘Beslist samen! Met spreekkamerinformatie op maat’ in het leven geroepen, dat een van de zestien voorloperprojecten met financiering van het Zorginstituut werd.

Dashboard

Elk ziekenhuis kiest twee zorgprocessen en maakt daarvoor een plan van aanpak om met samen beslissen en uitkomstinformatie aan de slag te gaan. Ze kunnen kiezen uit borstkanker, darmkanker, knie- of heupartrose, liesbreuk, schisis en buikaneurysma.

Dirk Ubbink: “Inmiddels is een aantal tools ontwikkeld. Het integreren van uitkomstinformatie gebeurt door middel van een dashboard dat PROM’s begrijpelijk weergeeft voor patiënt en zorgverlener. En door landelijke uitkomstinformatie van bijvoorbeeld het DICA toe te voegen aan keuzehulpen. Samen beslissen wordt bevorderd door e-learnings, het opnemen en evalueren van consulten en het afnemen van vragenlijsten voor de patiënt. Maar we kijken ook breder naar de herinrichting van zorgprocessen, met name naar het MDO, EPD en ketensamenwerking.”

Gesprekken met deelnemers

De programma-organisatie voert nu gesprekken met de deelnemers,  zodat ze plannen kunnen maken hoe ze expertise gaan implementeren en metingen verrichten.

Dirk Ubbink: “Maar nog belangrijker is dat we het delen met de buitenwereld zodat we dit breder en breder kunnen implementeren. In onze voortgangsrapportage voor het Zorginstituut zetten we een plan van aanpak voor de uitrol in Nederland, naar elk ziekenhuis en elke afdeling, elke beroepsgroep en elke aandoening.”

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.