Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dit koffiebekertje helpt bij samen beslissen in de spreekkamer

"Kijk. Dát vind ik nou slim. Op bezoek bij het Meander Medisch Centrum krijg je je koffie in een kartonnen bekertje met daarop tips en goede vragen voor bij de dokter”, schrijft Marlies Schijven, chirurg Amsterdam UMC, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en CMIO van VWS, op LinkedIn. Een slim geheugensteuntje dat samen beslissen bevordert.
samen beslissen, Marlies Schijven,
Foto: Marlies Schijven

De koffiebeker is bedrukt met vragen als ‘Wat zijn mijn mogelijkheden?’ ‘Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?’ En ‘wat betekent dat voor mijn situatie?’

Vergeten voorkomen

“Naast even bijkomen met ‘n koffietje, wordt samen beslissen in de spreekkamer zo zeker makkelijker”, aldus Schijven. “Want het klinkt zo logisch, deze vragen, maar menig patiënt vergeet ze gewoon. Door de veelheid aan informatie, de stress of de boodschap die hij of zij net heeft gekregen. Natuurlijk probeer je als dokter daar heus op te letten, maar ook die vergeet wel eens wat. En een gesprek voer je samen.”

Koffie automaten staan op alle poli’s in Nederland. Net als kartonnen bekertjes. “Ze bedrukken is ’n kleine moeite. Met of zonder koffie; zo een prima geheugensteuntje. Slim bedacht, daar in het Meander! Houd ik van”, besluit Schijven over haar ontdekking in de wachtkamer van het Meander Medisch Centrum.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.