Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dit zijn de winnaars van de Planetree Awards voor mensgerichte zorg

De Planetree Awards zijn deze week weer uitgereikt. Het was de dertiende keer dat initiatieven om de zorg meer mensgericht te maken werden onderscheiden.

Stichting Planetree Nederland is een non-profit organisatie die zich inzet voor zorg die met plezier wordt gegeven en als goed wordt ervaren. De organisatie adviseert en begeleidt zorgorganisaties om dit in strategie en praktijk te realiseren en blijvend te ontwikkelen.

Ieder jaar reikt Planetree award uit aan zorgorganisaties en zorgprofessionals die mensgerichte zorg in de praktijk brengen. De award worden verdeeld over drie categorieën: project, innovatie en persoon.

Stepped care

In de categorie ‘Innovatie’ werd WVO Zorg als winnaar gekozen. “Met hun innovatie ‘STIP-Stepped Care’ brengt WVO Zorg in kaart waar een cliënt gelukkig van wordt. Hierbij wordt niet alleen gevraagd naar activiteiten, maar ook breed naar voorkeuren op het gebied van welzijn. De innovatieve manier van werken helpt de zorgmedewerkers om cliënten activiteiten en zorg aan te bieden die aansluiten bij de individuele voorkeuren. Het resultaat is indrukwekkend, zo zijn cliënten positiever, ervaren ze meer zingeving, is er veel minder onbegrepen gedrag en zijn er minder incidenten”, aldus de organisatie.

Kwaliteit van leven

De award voor het beste project ging dit jaar naar het Belgisch psychiatrisch ziekenhuis Asster met hun project de Doelzoeker. “Een prachtig initiatief voor patiënten die worden beperkt in hun kwaliteit van leven. Werken met de Doelzoeker helpt cliënten om hun wensen en doelen concreet te maken en zo hun leven een waardevolle invulling en meer kleur te geven.”

Ouderengeneeskunde

De Planetree Persoons award wordt elk jaar uitgereikt aan iemand die verbonden is aan één van de zorgorganisaties die als deelnemer aan Planetree verbonden is. Ronald van Nordennen, Specialist ouderengeneeskunde bij Groenhuysen, werd dit jaar gekroond tot winnaar.

“Een externe jury koos voor Van Nordennen vanwege zijn vooruitstrevende werkwijze en holistische visie rondom de individuele cliënt. Hiermee helpt hij ook anderen naar een hoger niveau. Bij ingewikkelde casuïstiek, zoals probleemgedrag en ethiek rondom de laatste levensfase, geeft hij op een heldere manier uitleg aan collega’s. Hij is zorgvuldig, heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zoekt altijd de verbinding. Daarmee is zijn handelen geheel in lijn met de filosofie van Planetree en dat maakt het een terechte winnaar”, laat de organisatie weten.

Verzorgenden en verpleegkundigen

Naast de Planetree Persoons award, reikt Plantree ook jaarlijks de Mensgerichte Zorg Persoons Award uit. Hiermee erkent Planetree mensen die zelf mensgericht zijn, maar ook de omstandigheden creëren voor anderen om dat te zijn. De Mensgerichte Zorg Persoons award werd dit jaar bij grote uitzondering uitgereikt aan een groep in plaats van een individu; alle verzorgenden en verpleegkundigen.

“De keuze behoeft geen argumentatie gezien de enorme daadkracht en waarde die deze beroepsgroep tijdens de Coronapandemie heeft laten zien. Wijkverpleegkundige en adviseur kracht van het netwerk bij Rivas Zorggroep Rianne van Herwijnen-Evenblij nam de award symbolisch namens alle verzorgenden en verpleegkundigen dankbaar in ontvangst”, aldus Planetree.

In februari 2015 begon ik als redacteur bij Skipr. Zorgvisie was toen nog de grote concurrent. Sinds 2019 maken we met één redactie deze twee titels én Qruxx, ons platform over waardegedreven zorg. Nog altijd schrijf ik met veel interesse over de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg, van vastgoed en finance tot de belangen van patiënten en zorgmedewerkers. Daarnaast ben ik nu adjunct-hoofdredacteur. Met veel trots draai ik als spil in de goed geoliede machine die onze redactie is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.