Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Doel en feedback essentieel voor verbetering opkomst oogscreening

Acties gericht op de verbetering van de opkomst van diabetespatiënten bij de screening op oogproblemen zijn vooral effectief als de patiënten of de betrokken zorgverleners een concreet doel krijgen om naar toe te werken of wanneer ze feedback krijgen op het resultaat of hun gedrag.

Dat blijkt uit een systematisch onderzoek van trials met deze interventies. Het rapport is deze maand gepubliceerd in Health Technology Assessment.

De onderzoekers, onder leiding van Jeremy Grimshaw werkzaam bij de University of Ottawa, bestudeerden 66 interventies om de opkomst van diabetespatiënten bij de screening op oogproblemen te verbeteren. Daarna bekeken zij 65 theoretische studies naar het effect van verschillende beïnvloedende factoren voor deelname aan (screenings)onderzoek. Ze koppelden beide onderzoeken aan elkaar om te beoordelen welk type interventie het meest succesvol was.

Over het algemeen verbeterde een interventie de opkomst met 12 procent ten opzichte van situaties waar geen actie werd ondernomen om meer patiënten naar de screening te krijgen. Zowel algemene kwaliteitsverbeteringsacties als acties gericht op het gedrag van patiënten en zorgprofessionals waren effectief.

Betrouwbare bron

Er sprongen wel een aantal interventies uit die meer effect hadden. Gedragsbeïnvloeding waarbij een concreet doel werd gesteld, zorgde voor 26 procent meer deelname en gedragsbeïnvloeding waarbij deelnemers feedback kregen op de consequenties van hun gedrag, zorgde voor een 22 procent hogere opkomst. Interventies gericht op patiënten en op steun vanuit de sociale omgeving, leidde 19 procent meer naar de screening. Waar de interventie was gericht op zorgprofessionals is het van belang dat deze vanuit ‘’betrouwbare bron’ wordt geïnitieerd.

Uit het onderzoek van de theoretische studies bleek dat onder meer dat financiële middelen, sociale beïnvloeding, kennis, de ideeën over de consequenties en emoties bepalend zijn voor deelname aan screeningen.

Sociale steun

Uit de koppeling van beide typen onderzoek blijkt dat interventies die doelen stellen, feedback geven op het resultaat of het gedrag, sociale steun bevorderen en/of informatie over de consequenties voor de gezondheid geven, het meest kansrijk zijn en ook kosteneffectief zijn. Overigens hadden weinig interventies aandacht voor de emotionele barrières om deel te nemen aan het preventieve oogonderzoek of de angst voor de consequenties van het onderzoek. De onderzoekers bepleiten meer onderzoek naar interventies die hierop inspelen.

Naar de abstract

Naar het complete onderzoek

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.