Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Doelmatige zorg Bernhoven en Rivas Zorggroep ‘knappe prestatie’

Een beheersing van de zorguitgaven met behoud van de zorgkwaliteit. Dat is het resultaat van de strategische verbeterprogramma’s Droom van ziekenhuis Bernhoven en Kwaliteit als Medicijn van de Rivas Zorggroep.

Dat blijkt uit het rapport Op weg naar hoge kwaliteit en lage kosten in de medisch specialistische zorg van onderzoeksinstituut IQ Healthcare.

Beide ambitieuze veranderprogramma’s zetten in op een fundamentele cultuur- en organisatieverandering, aldus het onderzoek. Veel verbeterinitiatieven zijn begonnen door de medisch specialisten. Om een en ander financieel mogelijk te maken, sloten de zorgverzekeraars meerjarige contracten af met een vast budget. Ook Strategy& was betrokken bij de veranderprogramma’s.

Productieprikkels

Opvallend is dat beide ziekenhuizen de productieprikkels voor de artsen hebben aangepast. Bernhoven bereikte dit door de medische staf in loondienst te nemen. Rivas Zorggroep veranderde het verdeelmodel van het medisch-specialistische bedrijf, waarbij een bijdrage aan kwaliteit hoger werd gewaardeerd.

Het verminderen van productieprikkels in de zorg wordt breed als een oplossing beschouwd voor een aantal fundamentele problemen waar de zorg mee kampt. Jaap van den Heuvel, bestuursvoorzitter van het Rode Kruis Ziekenhuis, hield er bijvoorbeeld onlangs een pleidooi voor.

Kwaliteit

Bernhoven en Rivas zijn er in geslaagd om een groot aantal onderdelen van de veranderprogramma’s succesvol te implementeren, aldus het onderzoek van IQ Healthcare. Dit droeg bij aan een grotere doelmatigheid van de medisch-specialistische zorg, zonder dat kwaliteit eronder leed. Overigens zijn er ook geen substantiële verbeteringen van de kwaliteit zichtbaar.

Verder is van belang dat beide ziekenhuizen over een periode van vier jaar een lagere groei van de omzet hadden dan de controleziekenhuizen. Daardoor zijn echter ook de financiële resultaten achtergebleven. De nettomarge van de beide ziekenhuizen staat onder druk.

 Vergrijzing

De onderzoekers beschouwen de grotere doelmatigheid van de medisch-specialistische zorg als ‘een knappe prestatie in deze tijden van toenemende vergrijzing en zorgkosten’. De positieve resultaten vragen volgens hen om bredere verspreiding. “Het onderzoek laat zien dat  vermindering van volume en onnodige zorg een belangrijke kans is om de betaalbaarheid van zorg te garanderen in een vergrijzende samenleving”, aldus de onderzoekers.

Lees ook:
Meer kwaliteit met minder zorgkosten
Kwaliteit als medicijn in regio Gorinchem

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.