Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drie koplopers prostaatkankerzorg aangewezen

Om de kwaliteit van prostaatkankeroperaties te stimuleren, hebben Zilveren Kruis, de ProstaatKankerStichting.nl (PKS) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), drie koplopers geselecteerd op het gebied van prostaatkankeroperaties.

De drie koplopers zijn het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en Maasstad Ziekenhuis. Ook voor de gehele prostaatzorg, in netwerkverband, hebben zij het beoordelingsteam weten te overtuigen dat zij een koploperpositie innemen.

De geselecteerde ziekenhuizen worden met ingang van 1 januari 2019 door Zilveren Kruis beloond met een driejarig, volumevrij contract voor het uitvoeren van prostaatkankeroperaties. Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis: “De selectie van deze drie koploperziekenhuizen draagt eraan bij dat prostaatkankeroperaties steeds meer plaatsvinden in gespecialiseerde ziekenhuizen. Daar zijn we heel blij mee, het komt de kwaliteit van zorg voor onze verzekerden aanzienlijk ten goede.”

Honderd operaties

De zorg voor prostaatkankerpatiënten in Nederland is volgens Zilveren Kruis goed, maar onderzoek heeft aangetoond dat patiënten na afloop veel minder complicaties en bijwerkingen als impotentie en incontinentie ervaren wanneer zij geopereerd zijn door een gespecialiseerd team met veel ervaring. Op basis van onderzoek verhoogt de Nederlandse Vereniging voor Urologen (NVU) de norm voor prostaatkanker operaties voor 2019 naar ten minste honderd operaties per ziekenhuis. Zilveren Kruis heeft de ziekenhuizen die aan deze norm voldoen vervolgens uitgenodigd deel te nemen aan de selectie voor koploperziekenhuis.

Keuzevrijheid 

PKS, NFK en Zilveren Kruis hebben de aanmeldingen geanonimiseerd beoordeeld op diverse criteria waaronder huidige aantoonbare kwaliteit, toekomstige kwaliteit, samenwerking en patiëntbetrokkenheid en de ambities die ze hierop hebben. Naast de koplopers krijgen ook de ziekenhuizen die aan de nieuwe norm voldoen onder reguliere voorwaarden een contract aangeboden. Gerrits: “Het blijft natuurlijk de keuze van onze verzekerden zelf waar zij het liefst de behandeling ondergaan.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.