ICT

Drie misverstanden over digitale patiëntwensen

Veel digitale toepassingen in de zorg worden ontwikkeld voor specifieke patiëntgroepen. In de praktijk blijkt dat de overeenkomsten tussen de groepen zijn veel groter dan de verschillen.

Dit zegt marketingmanager Erica Bouma in haar blog Drie misverstanden over de digitale wensen van patiënten op Qruxx tech. Het is volgens haar veel interessanter om te kijken naar de wensen en drijfveren van zorggebruikers in het algemeen, dan naar specifieke patiëntgroepen.

Eigen gegevens

In haar blog gaat ze ook in op het misverstand dat alle zorggebruikers digitale diensten willen gebruiken voor toegang tot de eigen gegevens. “Als we nader kijken naar de verschillende typen cliënten en patiënten, wordt duidelijk dat die behoefte nogal verschilt. Zeker niet iedereen zit te wachten op meer inzage en regie”, aldus Bouma.

Jonge mensen

Het derde misverstand dat Bouma aankaart, is dat ouderen digibeten zouden zijn die geen online contact met zorgverleners willen. Bouma: “Overal is zichtbaar dat de oudere generatie online actief is en alleen maar actiever wordt. Waardevol, want juist deze generatie is veruit het meeste in zorg. Extra belangrijk dat je je dienst aansluit op het gedrag van je oudere doelgroep.”

 

Reacties