Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een alternatief behandelplan in één dag

Patiënten met endeldarmkanker die niet meer in aanmerking komen voor een operatie, krijgen in het Catharina Ziekenhuis in één dag een alternatieve behandeling. De patiënt en een multidisciplinair team overleggen samen over de mogelijkheden en wensen van de patiënt.
Tussen de afspraken door kunnen patiënten uitrusten. Foto: monkeybusinessimages/Getty Images/iStock

Het aantal oudere patiënten met endeldarmkanker neemt door vergrijzing van de samenleving toe. Meer dan de helft van de patiënten is 70 jaar of ouder. Ongeveer 15 procent van alle patiënten met endeldarmkanker kan niet geopereerd worden.

Verwijscentrum

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is een landelijk verwijscentrum voor complexe endeldarmkanker. Het ziekenhuis ontvangt daardoor veel patiënten die elders niet behandeld of geopereerd kunnen worden. “We zien veel oudere, kwetsbare patiënten die een operatie gewoonweg niet aankunnen”, vertelt darmkankerchirurg Pim Burger. “Juist voor deze specifieke patiëntengroep heeft het ziekenhuis een speciaal spreekuur ontwikkeld waarin diverse disciplines samenwerken.”

MDO

De patiënten worden besproken in een multidisciplinair overleg (MDO) met daarbij onder andere een chirurg-oncoloog, medisch-oncoloog, een radiotherapeut en, als het om een oudere patiënt gaat, een geriater.

Patiëntperspectief

“De behandeltechnieken voor endeldarmkanker hebben de laatste jaren een vlucht genomen, waardoor we patiënten een goed alternatief kunnen bieden wanneer een operatie niet meer gaat”, legt Burger uit. “Daarnaast kunnen persoonlijke wensen of overtuigingen van een patiënt ook een reden zijn om niet meer te opereren.”

Opname voor één dag

De patiënt krijgt op één dag afspraken met alle betrokken specialisten. Het grote voordeel voor de patiënt is dat hij of zij niet vier keer naar het ziekenhuis hoeft te komen. Omdat een hele dag in het ziekenhuis vaak zwaar is voor patiënten die op dit spreekuur komen, worden ze voor één dag opgenomen. Zij kunnen dan tussen de afspraken door rusten en krijgen op hun kamer iets te eten en drinken aangeboden. ’s Middags overlegt het team nog eens en stelt dan een optimaal behandelplan vast, waarbij het team bepaalt wat er mogelijk is, wat zinvol is, wat de patiënt aankan en worden de wensen van de patiënt meegewogen in het overleg. Burger: “Samen met de patiënt maken we daarna het definitieve plan, persoonlijk en op maat. De patiënt weet snel waar hij of zij aan toe is en wat de mogelijkheden zijn.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.