Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Eén partij moet de regie hebben over digitale gegevensuitwisseling’

Digitale gegevensuitwisseling kan veel beter in de Nederlandse zorgsector. Dat is het thema van de podcast NicTALK. Conchita Kleijweg, manager Advies & Innovatie bij Nictiz, legt in de eerste aflevering uit hoe je het voor elkaar krijgt dat iedereen aan dat ene doel werkt.

In de eerste aflevering van de podcast NicTALK spreekt Sabine Uitslag met Conchita Kleijweg, manager Advies & Innovatie bij Nictiz. Ze houdt zich in die rol bezig met twee onderwerpen die goede zorgverlening soms in de weg zitten: financiering en gegevensdeling. “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat zowel zorgverleners als patiënten en burgers beschikken over gegevens om goede zorg te verlenen of regie te pakken op de eigen gezondheid?”

Samenwerking

Iedereen is het erover eens dat gegevens digitaal moeten worden uitgewisseld, zegt Kleijweg, maar het is nog geen topprioriteit. Wat moet er gebeuren om digitale informatie-uitwisseling een stap verder te brengen? Kleijweg: “We zullen anders met elkaar moeten samenwerken, veel méér moeten samenwerken. We moeten een aantal van de doelen die we voor onszelf hebben, opzij zetten voor dat ene Big Hairy Audacious Goal (een duidelijk bedrijfsdoel binnen een bepaald tijdsbestek, red.).” De Mars-missie is volgens haar een parallel waar we veel van kunnen leren.

Gezamenlijk doel

Hoe krijgen we iedereen bij elkaar om aan dat ene doel te werken? Volgens Kleijweg spelen er drie factoren. “Ten eerste: hebben we met z’n allen voor ogen dat het een belangrijk doel is waar we ons aan gaan committeren? Ten tweede moeten we doelen opzij zetten die we voor de eigen organisatie of persoonlijk hebben. Ten derde moet je een manier van organiseren vastleggen die het mogelijk maakt het vorm te geven.”

Duidelijkheid

Een randvoorwaarde is volgens Kleijweg duidelijkheid. “We moeten keuzes maken en er moet één partij zijn die de regie heeft. Dat zou het ministerie van VWS kunnen zijn. Verder moet duidelijk zijn welke andere partijen welke rollen hebben en welke verantwoordelijkheden daarbij horen. Als die duidelijkheid er is en mensen houden zich daar aan, dan kunnen we stappen zetten”, aldus Kleijweg in de podcast.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.