Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste regionale wondzorgspreekuur Diakonessenhuis en IvHG

Patiënten met moeilijk genezende wonden zoals bestralingswonden of diabetische voetwonden kunnen in Utrecht vanaf nu beter geholpen worden. Het Wond Expertisecentrum van het Diakonessenhuis en het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde (IvHG) organiseren samen een spreekuur waar alle type moeilijk genezende wonden kunnen worden behandeld.

Patiënten die met een complex genezende wond verwezen worden naar het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde in Maarssen worden daar gezien door een vaatchirurg en een verpleegkundig wondconsulent van het Diakonessenhuis. Als de vaatchirurg of wondverpleegkundig specialist denkt dat een patiënt het best geholpen is met hyperbare zuurstoftherapie, dan neemt de arts van het IvHG de patiënt over.

Basispakket

De zorg die het Diakonessenhuis en het IvHG bieden, is voor mensen met genoemde klachten verzekerd via het basispakket. Elke dinsdagochtend vindt er een spreekuur plaats waarbij complexe wonden worden beoordeeld en behandeld door de vaatchirurg en de verpleegkundig wondconsulent.

Via het spreekuur wordt onder andere hyperbare zuurstoftherapie aangeboden. Dit is een therapie waarbij patiënten in een kamer die onder druk staat zuivere zuurstof via een mondneuskapje inademen. De grotere concentratie zuurstof en de hoge druk zorgen, in combinatie met de aanmaak van bloedvaatjes rond de wonden, voor sneller herstel.

Verbeterde aanpak

Voor patiënten is deze samenwerking goed nieuws. Zij kunnen dichtbij hun reguliere ziekenhuis innovatieve zorg krijgen die hun klachten aanpakt. Voor het Diakonessenhuis en IvHG betekent de samenwerking een uitbreiding van het zorgpakket en een verbeterde aanpak van wondzorg. Naast optimalisering van de wondbehandeling levert de samenwerking verdere voordelen op zoals uitbreiding van diagnostische mogelijkheden en biedt het kansen voor wetenschappelijk onderzoek.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.