Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Elizabeth Teisberg: ‘Achter waardegedreven zorg klopt een warm hart’

Een op Amerikaanse leest geschoeide bedrijfskundige benadering bedacht door systeem-wetenschappers. Zo wordt VBHC door sceptici veelal getypeerd. Koel, analytisch en zakelijk dus. Maar niets is minder waar, stelt grondlegger Elizabeth Teisberg.

Value based healthcare begint en eindigt volgens Teisberg bij de patiënt en is om die reden altijd relatiegericht: “There’s true heart at the root of this”, zegt ze.

Het mensgerichte, relationele karakter van VBHC komt misschien het best tot uitdrukking in een persoonlijke anekdote van Teisberg. Die anekdote voert terug naar de jaren negentig toen systeemingenieur Teisberg als moeder van twee jonge kinderen op heel persoonlijke wijze kennis maakte met het zorgstelsel en zijn vaak pijnlijke ongerijmdheden.

“Mijn beide kinderen hadden op jonge leeftijd serieuze medische problemen, zij het totaal verschillende”, memoreert Teisberg. “De ene had een hartaandoening en werd geholpen door een multidisciplinair team dat hem volgde van de eerste diagnose tot college. De ander had iets chronisch dat gepaard ging met veel pijn, alleen wist niemand de juiste diagnose te stellen. We zijn eindeloos door het systeem heen en weer geslingerd voordat iemand daar in slaagde.”

Schrikbarend verschil

Het verschil tussen beide ervaringen was in Teisbergs woorden ‘schrikbarend’. “In het ene geval was er een deskundig multidisciplinair team dat wist te anticiperen en gedurende de hele behandeling ondersteunend en behulpzaam was. In het andere geval was het een eindeloze zoektocht om überhaupt iemand te vinden die antwoorden had. Door dat verschil in ervaring drong zich bij mij de vraag op hoe een systeem vol hardwerkende, toegewijde en slimme mensen zulke verschillende uitkomsten kan laten zien en zelfs kan uitmonden in een ware beproeving.”

“Dat was het moment waarop ik Mike (Michael Porter –red.) vroeg: hoe is het mogelijk dat een systeem dat zo belangrijk is zulke variabele resultaten en slechte uitkomsten produceert? Laten we wel wezen, geen enkel kind zou vijf jaar pijn moeten leiden omdat het systeem geen raad weet met zichzelf. Dus in die zin kun je zeggen dat er een warm hart achter waardegedreven zorg klopt.”

Relaties bouwen

Die relatiegerichte, menselijke focus keert ook terug on Teisbergs kijk op de inzet van digitale techniek. Vaak ziet men digitale instrumenten in de context van waardegedreven zorg als ideaal hulpmiddel voor het registreren van uitkomsten. Daar is het Teisberg niet primair om te doen.

“De kernvraag is hoe we deze technologieën kunnen gebruiken om relaties te bouwen en te verstevigen”, reageert Teisberg. “Aan de hand van de simpele vraag naar hoe een patiënt zich voelt, kunnen professionals via een app op afstand vaststellen of nader contact nodig is. Als een patiënt drie dagen op rij via zo’n app aangeeft zich niet beter te voelen, is dat een duidelijk teken. Met de huidige hulpmiddelen zal een patiënt in zo’n geval geen contact zoeken, terwijl er mogelijk wel wat aan de hand is.” De mogelijkheid om met digitale techniek tijdig en adequaat in te grijpen, zullen volgens haar een positieve impact op de uitkomsten hebben.

Betekenisvol

Of het nu via de app of anderszins is, wat de patiënt vindt en voelt, moet wat Teisberg veel nadrukkelijker als uitgangspunt dienen om behandeluitkomsten te evalueren. “Je hoeft echt niet een miljoen vragen vast te leggen. Het gaat om een paar zaken die van wezenlijk belang zijn voor patiënten met eenzelfde ziektebeeld. Vaak wordt gedacht dat patiënten daar geen goed oordeel over kunnen vellen, maar patiënten zijn uitstekend in staat om aan te geven hoe hun eigen pijn, onrust of ongemak zich ontwikkelt. Uiteindelijk kom je op een beknopte lijst met een beperkt aantal indicatoren die betekenisvolle informatie geven waar een aanbieder het zorgproces mee kan verbeteren.”

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.