Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ETZ stuurt infectiepatiënten eerder naar huis

Patiënten die in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg worden verpleegd voor een infectie met langdurige antibiotica mogen steeds vaker eerder naar huis. Het kan gaan om drie tot vier weken.

Het versnelde ontslag uit het ziekenhuis is fijn voor de patiënt, omdat die thuis in zijn eigen vertrouwde omgeving verder kan herstellen en de dagelijkse activiteiten weer op kan pakken. Bovendien ontlast het de verpleegafdelingen. De nieuwe richtlijn voor het ontslag is te danken aan het ‘Ontslagen Patiënten met Antibiotica Thuis-team’ (kortweg OPAT).

Infuus

Het gaat volgens verpleegkundig consulent infectieziekten Aniek Adams om patiënten met langdurig antibiotica gebruik via het infuus. Deze groep patiënten komt in aanmerking voor het toedienen van antibiotica buiten de ziekenhuismuren. Dankzij zorgvuldig werk van het team en de ziekenhuisapotheek ligt er nu een heldere werkwijze. Internist-infectioloog Marvin Berrevoets: “Al 160 patiënten konden daardoor eerder dan gebruikelijk naar huis.”

Thuiszorg

“Een specialistisch verpleegkundige van de thuiszorg komt nu thuis bij de patiënt om de antibiotica te vervangen”, vult Aniek Adams aan. “Patiënten worden goed voorgelicht als ze naar huis gaan. Maar ze kunnen ons altijd telefonisch bereiken als dat nodig is.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.