Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Experiment Parkinsonzorg zonder PROMS en PREMS

PROMS en PREMS zullen voorlopig geen onderdeel uitmaken van het experiment met Parkinsonzorg van het Radboudumc en CZ. De kwaliteit van de zorg moet verbeteren door het monitoren van het proces. Dat zegt de aanjager van het project, neuroloog Bas Bloem.

Het Radboudumc, de Universiteit van Bristol en zorgverzekeraar CZ gaan vijf jaar experimenteren met een nieuwe inrichting van de zorg rondom de ziekte van Parkinson. Patiënten krijgen een gespecialiseerde verpleegkundige als vast aanspreekpunt. Zij worden daarnaast 24 uur per dag gemonitord via een valsensor en een smartwatch. De verpleegkundige kan op signalen reageren en de juiste zorg in gang zetten. Dit moet ongeplande opnames in het ziekenhuis voorkomen en leiden tot gezondere patiënten en lagere zorgkosten.

Kwaliteit

Het project beoogt de kwaliteit van de zorg en de kwaliteit van leven van de patiënt te verbeteren. Als er wordt gesproken over kwaliteitsverbetering, komen de laatste jaren vaak ook Patient Reported Outcome Measures en de Patient Reported Experience Measures (PROMS en PREMS) om de hoek kijken. Het uitvragen van uitkomsten en ervaringen bij patiënten wordt door velen gezien als dé methode om de kwaliteit van een behandeling te meten en te weten waar verbetering mogelijk is.

Professor Bas Bloem van het Radboudumc denkt er anders over. “Dat komt ook doordat we met onze eigen variant, ParkinsonInzicht, een flinke mislukking op zak hebben. Dit terwijl het project goed doordacht was. We hebben er lang over nagedacht, om de uitvraag zo slank mogelijk te maken, zodat de administratieve last geen drempel zou zijn voor de arts en de vragenlijst niet te lang zou zijn voor de patiënt. Dat is ondanks de aandacht die ervoor was niet gelukt. De lijst bleek toch te lang. Mensen reageerden niet op de oproep per mail om aan het onderzoek mee te doen.”

De resultaten bleken volgens Bloem ook te weinig verschillen te laten zien om echt te kunnen vergelijken. “Wat een goede thermometer voor de kwaliteit van zorg is, is moeilijk te zeggen”, vervolgt Bloem. “Ik geloof meer in procesindicatoren dan uitkomstindicatoren. Als je het proces monitort kun je eerder ingrijpen. In plaats van te bedenken waarom mensen zijn gevallen, kun je de randvoorwaarden creëren om te voorkomen dat mensen vallen.”

PROMS en PREMS kunnen volgens Bloem wel goed gebruikt worden om een indicatie te krijgen van kwaliteit van leven. “Maar als je een beoordeling van de zorg van patiënten wil, moet je ze die meteen vragen als ze de spreekkamer uitlopen. Dan kunnen ze de ervaring beoordelen die ze net hebben gehad.”

In het nieuwe project is er wel geld voor wetenschappelijk onderzoek. Zo zal ieder jaar naar de zorgdeclaraties worden gekeken, zodat een vergelijking kan worden gemaakt tussen Nijmegen en andere regio’s. Daarnaast komen alle deelnemer terug voor een formele meting en lopen er tijdens de vijfjarige proef verschillende klinische trials, zo laat Bloem weten.

In februari 2015 begon ik als redacteur bij Skipr. Zorgvisie was toen nog de grote concurrent. Sinds 2019 maken we met één redactie deze twee titels én Qruxx, ons platform over waardegedreven zorg. Nog altijd schrijf ik met veel interesse over de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg, van vastgoed en finance tot de belangen van patiënten en zorgmedewerkers. Daarnaast ben ik nu adjunct-hoofdredacteur. Met veel trots draai ik als spil in de goed geoliede machine die onze redactie is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.