Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Expertisecentrum betrekt mensen met dementie bij ontwikkeling van technologie

Het is een groot misverstand om mensen met dementie nauwelijks bij een technologische ontwikkeling te betrekken. Dat zegt onderzoeker Rens Brankaert van de TU Eindhoven. "Uiteindelijk gaat het erom of een product wordt gebruikt en of het doet wat het moet doen."

De eindgebruikers van technologische producten in de zorg worden vaak niet betrokken bij de ontwikkeling ervan. Het nieuwe Expertise Centrum Dementie en Technologie van de TU Eindhoven en Alzheimer Nederland wil dit voor mensen met dementie veranderen.

Observaties

Branckaert tegen Zorgvisie: “Het is geen homogene groep, iedereen heeft zijn eigen vaardigheden en met de meeste mensen kun je prima een gesprek voeren.”

Je kunt mensen met dementie natuurlijk niet een product laten uitproberen en twee weken later nog eens vragen wat ze ervan vonden, vervolgt Branckaert. “Maar met bijvoorbeeld observaties, een dagboekstudie, geluidsopnames of experience sampling via een app kun je heel veel.”

Winst

Het kost wellicht meer tijd om de mening van de eindgebruikers met dementie te vragen, maar op de lange termijn levert het winst op, zegt Branckaert. “Uiteindelijk gaat het erom of een product wordt gebruikt en of het doet wat het moet doen.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.