Sinds een aantal jaren werkt de afdeling orthopedie van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) samen met gespecialiseerde eerstelijns schouderfysiotherapeuten van het Schouder Centrum Nijmegen (SCN). Het eerste contactmoment van een patiënt bij het SCN is met een van de gespecialiseerde schouderfysiotherapeuten.
Persoonlijke factoren
Zij kijken niet alleen naar biomedische en mechanische factoren, maar ook naar psychologische, sociale en andere persoonlijke factoren die een rol kunnen spelen in de schouderklachten. Daarnaast informeren ze naar de leefomstandigheden van een patiënt.
Pim Kreutzer, gespecialiseerd fysiotherapeut bij het SCN: “Mensen zijn door hun klachten soms bang, maken zich zorgen en durven daardoor minder te bewegen waardoor klachten soms weer verergeren. Deze emoties en cognities kunnen veel invloed hebben op hoe de schouderklachten worden ervaren. Wij kunnen dit herkennen, erkennen en mensen geruststellen.”
Snelle interventie
Blijkt na het eerste contact dat er meer onderzoek of behandeling door de orthopeed nodig is, dan is dankzij de nauwe samenwerking binnen het SCN de patiënt snel doorverwezen naar CWZ. Door deze snelle interventie kunnen chronische klachten worden voorkomen en hoeven onnodige onderzoeken, die tijd en geld kosten, niet plaats te vinden.
Kreutzer: “Met de kennis van nu is het wat conservatief om iemand met schouderklachten direct naar een orthopeed te verwijzen. Vaak is dat niet nodig en verwijst de orthopeed de patiënt weer terug naar de huisarts. Pas maanden later komt de patiënt dan bij een gespecialiseerde fysiotherapeut. Die zoektocht is niet nodig. Wij doen het daarom liever andersom.”
Tevreden patiënten
De aanpak werkt voor de meeste patiënten, zegt Kreutzer. “Op basis van 650 voor- en nametingen die we binnen het Schouder Centrum hebben uitgevoerd, weten we dat deze aanpak voor 90 procent van de patiënten werkt. Zij hebben minder pijn, meer schouderfunctie en zijn meer tevreden over het resultaat.”