Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gebruik kennis over gepast gebruik bij opschalen reguliere zorg

Bij het opschalen van de reguliere zorg is kennis over gepast gebruik van zorg essentieel. De implementatieagenda over gepast gebruik biedt hiervoor een duidelijk handvat. Zo helpt de agenda bij het maken van keuzes om achterstanden in de reguliere zorg als gevolg van de corona-crisis op te lossen.

De implementatieagenda over gepast gebruik is vlak voor de lockdown gepresenteerd door patiënten, zorgverleners, zorgaanbieders, overheid en zorgverzekeraars.

Meerwaarde

Gepast gebruik is het leveren van zorg die meerwaarde heeft. En omgekeerd het achterwege laten van zorg die geen meerwaarde heeft. Dat dit de maatstaf moet zijn, daar zijn alle partijen verenigd binnen het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG), het over eens. Zo kan een patiënt met een aandoening bij verschillende zorgaanbieders op eenzelfde, bewezen beste behandeling rekenen.

Ingewikkelde keuzes

In het licht van de corona-crisis is het leveren van gepaste zorg extra urgent. Het veld staat voor ingewikkelde keuzes. Welke zorg krijgt prioriteit, wat kan anders georganiseerd worden en welke zorg is het meest gepast? Volgens de ZE&GG-partijen is de implementatieagenda, met de 74 verstandige keuzes voorop, juist nu dan ook van toegevoegde waarde bij het opschalen van de reguliere zorg.

Routinematig onderzoek

De verstandige keuzes hebben bijvoorbeeld betrekking op routinematig onderzoek. Uit onderzoek blijkt dat dit bij patiënten die een geslaagde dotter of bypassoperatie hebben ondergaan en klachtenvrij zijn, zelden tot een andere wijze van behandelen leidt. Datzelfde geldt voor patiënten met een lage rughernia. Na een operatie hoeft er doorgaans geen herhalings-MRI gepland te worden.

Het programma ZE&GG wordt uitgevoerd in opdracht van alle hoofdlijnenakkoord partijen medisch specialistische zorg.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.