Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gebruik reumamedicijnen kan meer op maat’

Een deel van de reumapatiënten die nu nog TNF-blokkers gebruikt, kan daarmee stoppen. Dat verbetert de kwaliteit van leven van de patiënten en verlaagt de zorgkosten.

Dit blijkt uit een onderzoek waaraan Marjan Ghiti, reumatoloog in Medisch Spectrum Twente (MST), heeft gewerkt.  Het onderzoek is gestart in 2011 en bijna duizend patiënten hebben hieraan meegewerkt. Ghiti hoopt op 22 maart op dit onderzoek te promoveren aan de Universiteit Twente.

Ghiti maakt deel uit van het onderzoeksteam van het interuniversitair instituut DREAM, waarin verschillende ziekenhuizen en universiteiten samenwerken. Doel van dit instituut is het verhogen van de kwaliteit van zorg voor patiënten met Reumatoïde Artritis.

Bijwerkingen

TNF-blokkers zijn medicijnen die aan patiënten met zeer ernstige reuma worden voorgeschreven. Het is belangrijk dat ze op maat worden toegediend. Ze kunnen bijwerkingen hebben en zijn dus van invloed op de kwaliteit van leven.

Met de hulp van bijna duizend RA-patiënten is in deze landelijke studie (POEET-studie) gekeken of het mogelijk is om te stoppen met de behandeling met TNF-blokkers. De ziekte moet dan wel geruime tijd ‘rustig’ zijn. Daarnaast moeten er weinig tot geen ontstekingshaarden zijn.

Gedurende het onderzoek heeft tweederde van de deelnemers kunnen stoppen met de medicijnen, de anderen zijn doorgegaan met de behandeling met TNF-blokkers.

Veilig en verantwoord

Uit het onderzoek blijkt dat TNF-blokkers nog beter op maat kunnen worden voorgeschreven. Het is  bovendien veilig en verantwoord om te stoppen voor patiënten met langdurige lage ziekteactiviteit. Ze moeten het gebruik dan hervatten bij opvlamming.

Het onderzoek is gesubsidieerd door het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen, en geïnitieerd door de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.