Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gebundelde betalingen werken verrassend goed’

De gebundelde betalingen voor knie- en heupvervanging hebben in de VS hun waarde bewezen. De zorgkosten gingen omlaag, de zorgkwaliteit niet.

In het kader van de Affordable Care Act is een aantal jaren geleden in de VS een experiment gestart met gebundelde betalingen in ziekenhuizen. Ziekenhuizen kregen als ze aan dit experiment wilden deelnemen niet meer per knie- of heupvervanging betaald, maar ze ontvingen een vaste vergoeding per periode. De hoop was dat ziekenhuizen hierdoor de kosten zouden verlagen, terwijl de kwaliteit van de zorg behouden zou blijven of zelfs beter zou worden.

Kosten omlaag

De verwachtingen bleken uit te komen, aldus Dylan Scott op Vox.com. De kosten per verrichting gingen omlaag en de zorgkwaliteit leed er niet onder. Gezondheidseconomen waren bang dat ziekenhuizen het aantal procedures zouden verhogen en selectief zouden worden bij het aannemen van patiënten.

Uit nieuw onderzoek van Ezekiel Emanuel en Amol Navathe aan de University of Pennsylvania dat deze week is gepubliceerd, blijkt dat dat niet het geval is, aldus Scott.

Incentive

De onderzoekers vergeleken ziekenhuizen die deelnamen aan het programma met overige ziekenhuizen. Ze zagen geen verschil in de hoeveelheid uitgevoerde procedures. Deelnemende ziekenhuizen ontvangen een vaste vergoeding per periode van negentig dagen. Dit geeft ze een belangrijke incentive om goede kwaliteit te leveren en complicaties te voorkomen. Volgens het onderzoek is het totaal aantal ingrepen niet gestegen, maar wel het aandeel hiervan bij deelnemende ziekenhuizen.

De huidige regering gaat de gebundelde betaling nu ook toepassen bij verschillende vormen van kanker en hartkwalen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.