Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gedeelde besluitvorming huisarts kan beter

Huisartsen passen steeds vaker gedeelde besluitvorming toe. Uit onderzoek van Nivel blijkt dat er nog diverse verbeterpunten zijn, zowel in de frequentie als in de manier van toepassen.

Vooral bij consulten met oudere patiënten blijkt gedeelde besluitvorming weinig ingezet te worden. Ook zouden artsen meer aandacht kunnen hebben voor de persoonlijke behoeften van de individuele patiënt. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel, dat onlangs is gepubliceerd het wetenschappelijke tijdschrift Family Practice.

Oudere patiënten

Vooral consulten met oudere patiënten behoeven extra aandacht. Huisartsen passen hier het minst vaak gedeelde besluitvorming toe, terwijl deze patiëntengroep juist extra alertheid als het gaat om samen beslissen.  Oudere patiënten ervaren namelijk vaker chronische of ernstigere klachten en zijn daardoor in de regel kwetsbaarder dan jongere patiënten.

Bij alle patiënten zouden artsen beter moeten inschatten hoe de patiënt het liefst de informatie ontvangt die de besluitvorming kan ondersteunen. Daarnaast moeten artsen beter inschatten in hoeverre de patiënten aan shared decision making willen doen.

Vergelijking

Voor het Nivel-onderzoek zijn er willekeurig vijftig video’s bekeken van consulten uit 2015 tussen huisarts en patiënt. Deze zijn vergeleken met vijftig video’s van consulten uit 2007. Voor de vergelijking is gebruikgemaakt van het OPTION-instrument, een gevalideerd observatieprotocol bestaande uit twaalf proceselementen die tezamen de toepassing van gedeelde besluitvorming door huisartsen meten. Daarnaast hebben zowel huisarts als patiënt vragenlijsten ingevuld over de persoonlijke en medische achtergrondkenmerken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.